Китай ограничава износа на материали за производство на чипове: САЩ обмислят нови ограничения

0
44
Компютърен чип
Снимка: Pixabay

Министерството на търговията на Китай обяви вчера, че ще прилага строг контрол върху износа на някои метали, широко използвани в полупроводниковата индустрия, което е последният „залп“ в ескалиращата война между Пекин и САЩ за достъп до високотехнологични микрочипове. Контролът, който според Китай е насочен към защита на националната сигурност и интереси, ще изисква от износителите да поискат разрешение за изпращане на някои продукти, направени от галий и германий, предава „Reuters“.

Според съобщения в медиите този ход за управление на износа на редки химични елементи, които Пекин класифицира като стратегически, се случва точно в момент, когато Вашингтон също обмисля нови ограничения върху доставките на високотехнологични микрочипове за Китай. Съединените щати, както и Нидерландия, очевидно се готвят да нанесат „удари“ на китайските производители на чипове това лято, като планират допълнително да ограничат продажбите на оборудване за производство на чипове, което е част от усилията да се предотврати използването на техните технологии за укрепване на китайската армия.

Мерките за контрол, обявени от Китай, ще влязат в сила от 1 август и засега ще се прилагат за осем продукта, които имат в състава си галий – галиев антимонид, галиев арсенид, галиев метал, галиев нитрид, галиев оксид, галиев фосфид, галиев селенид и индиев галиев арсенид.  Те ще се прилагат и за шест германиеви продукта, а именно германиев диоксид, субстрат за епитаксиален растеж на германий, германиев слитък, германиев метал, германиев тетрахлорид и цинков германиев фосфид. Елементът германий се използва също така в разработването на инфрачервената технология, оптичните кабели и слънчевите клетки.

Предвидено е износителите да преминават през процедури за получаване на лицензи за износ, съобщи китайското министерство на търговията в свое изявление. Всеки, който изнася тези продукти без разрешение, както и тези, които осъществяват износ на количества над разрешените обеми, ще бъдат наказвани строго, гласи още изявлението.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments