Кирил Петков: Министър Генчовска взе правилното решение, въпреки статусите на Трифонов във Фейсбук

0
7
Кирил Петков
Кирил Петков. Снимка: Правителствен пресцентър

„Народното събрание взе едно наистина отговорно решение.“ Това заяви премиерът Кирил Петков във връзка с решението да се приеме приемането на френското предложение днес. То мина със 170 гласа „за“, 37 „против“ и 21 „въздържали се“. Решението бе взето с гласовете на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ГЕРБ-СДС и ДПС. При БСП повечето депутати са гласували „въздържал се“, а от „Има такъв народ“ – всички са против.

По негови думи Теодора Генчовска е казала ясно, че това е най-доброто решение в този момент за България, „въпреки постовете във Фейсбук на Слави Трифонов“ и евентуалния натиск от страна на „Има такъв народ“ /ИТН/. 

Петков е на мнение, че френското правителство, както и Европейският съюз, са осъзнали, че българските изисквания сега вече стават европейски. Време е правителството на Република Северна Македония /РСМ/ да поведе своята нация. Те трябва да покажат, че искат да са част от ЕС и са готови да направят стъпките това да стане реалност.

Министър-председателят каза още, че е важно един политик да си държи на думата. Редно е и такива решения да се взимат с широка подкрепа, тъй като те не могат да бъдат предприети само от един човек или от Министерски съвет.

След като решението за РСМ бе подкрепено от 170 от общо 240 депутати, това означава, че цялата друга реторика, която се изговори, е била „политическа дъвка, която се е използвала по най-грешния начин“.

Кирил Петков заяви, че френското предложение е много добро и за РСМ, тъй като и те би следвало да искат правата на всички общности да бъдат защитени. Това е всъщност да си европейска държава и това са ценностите, за които всички ние трябва да настояваме. Проблем би било само националистически настроените групи там вземат превес, „но ние като правителство платихме огромна цена, за да стигнем дотук“.

Попитан дали според него президента Румен Радев би могъл да залитне към други интереси, различни от тези, които „Продължаваме промяната“ защитават, премиерът каза:

„Точно, когато се гласуваше и вотът на недоверие, и се опитваме да решим този национален въпрос по най-консенсусния начин, вместо да получим институционална подкрепа от Президентството, се каже „Ами това е техен проблем, защо не го решават?“ и няма конструктивен подход – това не е държавническият начин да се решават този тип проблеми.“

Петков допълни в заключение, че държавническият начин е да се обединяваме, да вземем предвид всички гледни точки и така да бъдат разрешавани важни за страната казуси.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments