Парламентът реши кабинетът да одобри френското предложение за РСМ

0
9
Депутати
Пленарно заседание. Снимка: Народно събрание

Народното събрание /НС/ даде мандат на правителството „незабавно“ да одобри френското предложение за Република Северна Македония /РСМ/. Това е първата стъпка в посока вдигане на ветото и старт на преговорите на РСМ за влизане в Европейския парламент.

Народните представители приеха френското предложение със 170 гласа „за“, 37 „против“ и 21 „въздържали се“. Решението мина с гласовете на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ГЕРБ-СДС и ДПС. При БСП повечето депутати са гласували „въздържал се“, а от „Има такъв народ“ – всички са против.

Припомняме, че темата беше заложена като първа точка в дневния ред на НС на заседанието в петък. Разглеждането и гласуването на 3 проекторешения, внесени от ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“ /ДБ/ през изминалите 48 часа, върнаха депутати в пленарна зала, след като последните 2 заседания се провалиха заради липса на кворум.

Проектът на ДБ предвижда включване на референция към двустранните протоколи по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество в Преговорната рамка във връзка с приемането на общите позиции на ЕС за междуправителствените конференции от Съвета на ЕС. Тоест България пряко, чрез участие в Съвета, в допълнение към гаранциите, които се дават от Преговорната рамка, да може да контролира процеса.

Предстои предложението да бъде прието и от Министерския съвет, който ще го изпрати в Брюксел.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments