Картофопроизводителите се готвят за стачка заради спрени субсидии

0
156
Картофи
Снимка: Pixabay

Картофопроизводителите у нас имат готовност да предприемат стачни действия заради спиране на субсидии. Над 2300 души ще останат на улицата без работа, предупреждават от бранша. 

Георги Червенков от самоковското село Алино споделя пред „NOVA“, че целенасочено или не браншът ще бъде затрит. Той обясни още защо подкрепата за бизнеса им е толкова нужна:

„Заради късия вегетационен период и беден почвен състав в Самоковско може да се гледат само картофи. Затова имаме нужда от мерки, които да запазят дейността ни.“

Георги не смята, че вдигането на цените на картофите е опция, тъй като родните производители не биха могли да се конкурират с цените на вносните картофи и продукцията просто ще си стои. 

Червенков е на мнение, че в последните години хора „с правилните контакти са избягвали проверките, а от джип са се изспивали пари“. За да се избегнат злоупотребите, има как да се измислят указания по мерките, които да пресеят измамниците.

От министерството са заявили, че картофите за нишесте има как да получат подкрепа, но в района се отглеждат само трапезни и по тази причина в момента се търсят опции за нова подкрепа.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments