Кардинал Пел влезе в ареста

0
44
Кардинал Джордж Пел, 2012 г. Снимка: wikimedia commons
Кардинал Джордж Пел, 2012 г. Снимка: wikimedia commons

Кардинал Джордж Пел е задържан в ареста, след като бе признат за виновен в сексуални престъпления срещу деца в Австралия, предадоха световните медии.

Бившият касиер на Ватикана е злоупотребил с две момчета през 1996 и 1997 г. Гаранцията на Пел бе отменена в сряда и така за пръв път той ще влезе в ареста. Окончателната присъда ще бъде произнесена на 13 март.

Кардиналът е най-висшата католическа фигура, някога осъдена за сексуално насилие. Той твърди, че е невинен и смята да протестира решението на съда.

Журито единодушно осъди Пел през декември за едно обвинение в секс с дете под 16-годишна възраст и четири обвинения в извършване на неприлично поведение с дете под 16 години.

Присъдата и детайлите по делото бяха пазени в тайна до вторник поради правни причини.

Всяко обвинение носи максимална присъда от 10 години затвор, припомня Би Би Си.

Присъдата на Пел разтърси католическата църква. Той е смятан за един от най-близките съветници на папата и е прекарал пет години в надзора на финансите на Ватикана.

Във вторник Ватиканът потвърди, че Пел е бил временно отстранен от всички длъжности и му е забранено да контактува с непълнолетни. Той трябва да спазва тези правила, докато не приключи обжалването.

Прокурорите обаче твърдят, че „сериозното престъпление“ на Пел ще доведе до значителна затворническа присъда.

Съдия Питър Кид заяви, че злоупотребата е „безчувствена“ и „нагла“, добавяйки: „Това включва нарушаване на доверието и степен на чувство за безнаказаност. Как иначе е смятал, че ще се измъкне?

Той отмени гаранцията на Пел след продължително изслушване.

Сексуалната злоупотреба с деца рядко се обсъждаше публично преди 70-те години на миналия век, и едва през 80-те години в САЩ и Канада се появяват първите случаи на злоупотреба от страна на свещениците.

През десетилетията оттогава в световен мащаб се появиха доказателства за широко разпространени злоупотреби. Разследване в Австралия твърди, че 7% от католическите свещеници в страната са малтретирали деца.

Падението на ковчежника на Ватикана

Пел е прекарал по-голямата част от първите си три десетилетия като свещеник в Баларат, стар миньорски град в щата Виктория, Австралия. След като Пел е напуснал родния си град, за да стане през 1996 г. архиепископ на Мелбърн, той е извършил престъпления срещу две момчета от църковния хор на катедралата „Свети Патрик“ в Мелбърн. За жалбите срещу Пел се разбра едва през 2016 г., а обвиненията бяха повдигнати през 2017 г.

Още преди през 2001 г. да стане архиепископ на Сидни, най-високия пост в Католическата църква в Австралия, Пел бе поляризираща фигура – почитана от много от консервативни политици, но критикувана от либералите за открито изразяваните си възгледи. През 2002 г. на Световните дни на младежта в Торонто Пел влезе в новините с думите, че „абортът е по-позорен от морална гледна точка от сексуалния тормоз на свещеници срещу млади хора“, защото абортът „винаги е унищожаване на човешки живот“.

С надеждата да потуши ватиканските финансови скандали папа Франциск прехвърли Пел в Рим и през 2014 г. той беше назначен за ръководител на ново министерство – секретариата по икономическите въпроси.

Междувременно в Австралия щатско разследване за злоупотреби в институции започна да съобщава за свидетелства за тормоз над деца и потулване на случаи в Баларат и другаде в продължение на десетилетия. Така започна по-голямо разследване, водено вече от Федералната кралска комисия.

В нито едно от разследванията Пел не беше споменат като предполагаем извършител. Когато беше извикан да даде показания пред Кралската комисия, той трябваше само да каже какво му е известно за поведението на други хора, както и дали е присъствал при вземането на решения от църковните ръководители да местят извършили престъпления свещеници в други енории.

В показания пред комисията през март 2016 г. Пел заяви, че не е знаел нищо за сексуалния тормоз над деца в Баларат, упражняван от друг свещеник през 70-те години, докато последният не бил признат за виновен през 1993 г. Други обаче казаха пред комисията, че поведението на свещеника е било обществена тайна в диоцеза. „Това е тъжна история и не съм проявявал особен интерес към нея“, каза Пел в това разследване и добави, че Църквата е направила „катастрофален“ избор, като не е реагирала активно и е потулвала жалбите за посегателства.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments