Ковчежникът на Ватикана е бил осъден за блудство с деца

0
69
Кардинал Джордж Пел, 2012 г. Снимка: wikimedia commons
Кардинал Джордж Пел, 2012 г. Снимка: wikimedia commons

Кардинал Джордж Пел, някога третият най-властен човек във Ватикана и най-висшият католик в Австралия, е бил признат за виновен за сексуално насилие над дете след съдебен процес в Мелбърн, предадоха световните медии.

Пел, който е в принудителен отпуск от позицията си в Рим като касиер на Ватикана, е признат за виновен за сексуални действия с дете под 16-годишна възраст, както и за четири обвинения в неприлично действие с дете под 16-годишна възраст, през декември 1996 г. и началото на 1997 г. в катедралата „Сейнт Патрик“, месеци след като е бил ръкоположен като архиепископ на Мелбърн.

Произнасянето на присъдата трябва да е следващата седмица.

Папа Франциск, който до момента хвалеше Пел за честността му, все още не е реагирал публично, но само два дни след присъдата през декември Ватиканът обяви, че Пел и още двама кардинали са били отстранени от съвета на папата.

Присъдата на Пел и вероятният затвор ще предизвикат шок сред католиците по света и е удар за усилията на Франциск да се справи със сексуалното насилие в църквата.

През 2014 г. Пел бе прехвърлен на работа във Ватикана, където бе назначен за икономически министър и главен финансов съветник на папа Франциск. Той е номер три в йерархията на Римокатолическата църква.

През 2016 г. учредената от правителството на Австралия комисия по разследване на случаи на педофилия сред католическото духовенство го повика като свидетел по дело за сексуални посегателства срещу непълнолетни в страната, но той не можа да дойде заради влошеното си здраве. Това наложи във Ватикана да бъдат изпратени полицейски следователи, които да го разпитват. През юли 2017 г. Пел си взе безсрочен отпуск от Ватикана, за да се върне в родината си и да застане пред съда в Мелбърн.

Той категорично отхвърли всички обвинения, наричайки ги „абсолютна лъжа“. Показанията на свидетелите на процеса обаче, подложени на кръстосан разпит, не можаха да помогнат на Пел да си намери алиби и да избегне обвинението.

Грози го максимална присъда от 50 години затвор. Тя ще бъде определена на започващо в сряда заседание на съдебния състав. Високият 190 см кардинал е посрещнал признаването си за виновен с наведена глава. Той е дал да се разбере, че ще обжалва решението. Собственият му адвокат, цитиран от „Ройтерс“, го нарече „Дарт Вейдър“ на католическата църква.

Обвинението срещу Пел идва само два дни след приключването във Ватикана на свиканата от папата конференция на висши католически духовници от цял свят, на която Франциск призова за „тотална битка“ срещу сексуалните посегателства над деца, особено от представители на католическата църква.

Междувременно десетки журналисти може да бъдат съдени, че са нарушили съдебната заповед и са писали за процеса, пишат „Ройтерс“ и „Гардиън“. Прокуратурата е изпратила писма на издатели, репортери и редактори в „Нюз корп“, телевизия Ей Би Си и много други. Според „Гардиън“ броят на журналистите, които може да отидат на съд, достига 100 души.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments