Караджов: Второкласната пътна мрежа влиза в обхвата на тол системата

0
66
Гроздан Караджов
Гроздан Караджов. Снимка: Искра.бг

Цялата второкласна пътна мрежа ще влезе в обхвата на тол системата и ще бъде таксувана, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов след срещата с превозвачи.

Друга обсъждана тема е била промяна в работата на тол системата. От бранша са настоявали да няма голям скок на тол таксите и повишението да бъде отложено с половин година. Караджов потвърди, че новите правила ще влязат в сила от 1 януари 2023 година. Министърът предложи постепенно да се въведе обхвата и новите цени, но след проучване от Министерство на финансите. Той каза:

“В случай на положително становище, това може да залегне в следващия бюджет за 1 януари догодина. На второ място – увеличението, предвид двете години плащане на нулеви ставки за второкласната пътна мрежа, изглежда доста драстично в обществен план, затова смятам, че на стъпки е по-правилно и обществено приемливо.”

От 1 юли камерите на тол системата ще започнат да начисляват съответната единица за съответното превозно средство.

“Тези, които замърсяват повече, т.е. Евро 2,3,4 ще плащат повече от тези, които са Евро 6. Колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече също ще заплаща”, обясни министърът.

От своя страна превозвачите са категорични, че това няма да е последната им среща.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments