Капацитетът на университетите е двойно по-голям от обучаваните студенти

0
41
Николай Денков и Красимир Вълчев
Николай Денков и Красимир Вълчев. Снимка: МОН

Университетите у нас имат капацитет от 407 хиляди студенти, двойно по-голям от реалния брой от 216 хиляди души, които се обучават в момента, съобщават от „БНР“. Дисбалансът е само един от многото, отчетени в системата по време на първата дискусия по проекта за Национална карта на висшето образование, изготвен от служебния образователен министър Николай Денков.

Въпросната карта ще бъде актуализирана всяка учебна година. Нейното предназначение е да влезе в употреба при определянето на приема на кандидатите за висшите учебни заведения, както и при разкриването на нови филиали или университети.

По-малко от половината бройки са заети в 29 от общо 52 професионални направления във ВУЗ-овете. Най-малък брой запълнени места има в направлението по математика, едва 19 на 100. 

Половината от студентите са се концентрирали в 8 специалности, сред които „Педагогика“, „Икономика“ и „Администрация и управление“.

Разминавания се срещат и по отношение на реализираните висшисти у нас. Над 263 хиляди студенти са завършили в периода от 2015 до 2019 година. Почти половината от тази бройка младежи са от Югозападния район.

Приблизително сходна бройка са останалите да работят в същите градове, за разлика от Северния централен район, където нещата не стоят така. Там повечето от изкласилите абсолвенти напускат почти веднага, след като се дипломират.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments