Какви зеленчуци да хапваме през ноември?

0
110
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Есента е време, през което човешкият организъм се подготвя за идващите студени дни. Ако искаме да бъдем здрави, то трябва да си осигурим подходяща храна. За щастие тя може да бъде и много вкусна, предаде „Дарик“.

Сред зеленчуците, които е добре да присъстват на трапезата ни са: зелето, брюкселското зеле, празът и морковите. Нека Ви разкажем с какво ще допринесат за имунната ни система.

Зеле

Зелето е богато на минерали, витамини и фибри. Има свойството да прочиства тялото ни от токсини. Съдържа малко калории, което го прави и добър съюзник в отслабването.

Зеленчукът е изключително богат на витамин C. По-полезно е да го консумираме в суров вид, защото при топлинна обработка губи част от витамините си.

Праз

Празът има способност да извлича водата от организма. Стимулира дейността на бъбреците. По тази причина спомага за лечението на редица болести като подагра, отоци и други.

Има високо съдържание на белтъчини и ниско такова на захари. Това го прави подходяща храна за диабетици.

Моркови

Ползите от тях са огромни. Имат най-високо съдържание на витамин А, което ги превръща в добри антиоксиданти. Предпазват ни и от злокачествени заболявания.

Препоръчват се при инфекциозни болести, които засягат гърлото. Морковите подобряват храносмилателната система и отслабването, оставяйки усещане за ситост.

Брюкселско зеле

Този продукт заслужено добива все по-голяма популярност. В него има фибри, калий, калций, цинк, фосфор, магнезий и други полезни вещества.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments