Какви законови права имаме, работейки от вкъщи?

Болничният трябва да бъде установен от лекар и този факт не зависи от предпочитанията на конкретното лице

0
170
Хоум офис
Снимка: Pixabay

Работещият от вкъщи не следва да носи отговорност или да бъде подлаган на наказание, ако не реагира на поставена му задача извън работното време, което има. Директива с такава идеология се подготвя в Европейския съюз, заяви експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов пред „NOVA“.

Обстановката покрай кризата с COVID-19 дава няколко допълнителни условности за работника и работодателя, разясни специалистът. Вторият законово може да изпраща свои служители в отпуск и те нямат право да откажат и да опитат да осуетят решението му. От своя страна ангажираните лица също могат да поискат да им бъдат отпуснати почивни дни и ако желанието им е съобразено с определени условия, то трябва да влезе в сила.

Процесът по контролиране и следене на ситуацията по време на пандемия се пада по-скоро на работещия кадър. Редица фирми са изградили свои доказани практики, които да следят трудовия процес. Реално всеки, който има интернет, става достъпен от свой клиент, колега или шеф.

Тодор Капитанов поясни, че редица фирми в Германия са ограничили достъпа на своя персонал след приключване на работния ден и така те няма как да бъдат излишно натоварени с допълнителни задачи.

Припомняме, че трудовата злополука при работа в домашни условия предстои да бъде регламентирана със законодателни промени, след като работодатели и синдикати са настояли да се обърне внимание на произшествията, които могат да се случат по време на хоум офис.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments