Как да консумираме разумно алкохол по време на празници?

0
75
Празнични напитки
Празнични напитки. Снимка: Pixabay

Честата консумация на спиртни напитки покрай празниците крие повече рискове за здравето. Възможно е да неутрализираме негативите и да си пийваме по-спокойно, ако следваме няколко основни препоръки от страна на експертите. 

Важно условие е алкохолът да не бъде смесван с газирани напитки, защото миксирането им води до по-лошо напиване. Особено, ако газираното е от видовете с по-малки калории, така наречените диетични напитки.

Приемането на спиртни питиета паралелно с ядене не е добър вариант, макар и често срещан, особено по време на големи семейни събирания с богати трапези. В случай, че няма как да избегнете да бодвате по някоя и друга хапчица, консумацията на повече млечни и месни мезета в комбинация с високоградусни напитки е най-оптималният вариант. Тези храни, за разлика от салатите и по-леките предястия, водят до по-бавно постъпване на алкохола в кръвта, където той достига максимална концентрация. Опиянението се случва значително по-плавно.

Въпреки, че алкохолните субстанции безспорно вредят на здравето, редно е да проявим обективност и да подчертаем, че много зависи от количеството, вида, качеството и честотата на консумация. Има проучвания, които всъщност изтъкват немалко позитиви, ако не прекаляваме и вдигаме чашката умерено.

Границата между злоупотребата и здравословната доза е тънка. Трудно може да се прецени кой е по-склонен да се подхлъзне и да прояви зависимост. Всички видове твърди напитки, та дори и бирата, която често е подценявана, крият потенциални рискове към пристрастяване. Човек трябва да бъде внимателен и да търси оптималния вариант сам за себе си.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments