Как да избегнем нерегламентираните такси на агенциите за недвижими имоти?

0
282
Саниран блок
Саниран блок. Снимката е илюстративна

Агенции за недвижими имоти подвеждат клиенти с нерегламентирани такси, неустойки и комисионни. Върховният административен съд потвърди за нелоялните търговски практики и подвеждащите клаузи в договорите на брокерите, сигнализират от „Нова телевизия“.

Проверки на Комисията за защита на потребителите също установяват, че с бума на строителството зачестяват и практиките, с които агенциите-посредници подвеждат клиентите.

Някои от кандидатите за нов дом били задължавани да плащат комисионни след услуга „оглед на имота“, неустойки при забавяне на възнаграждението за посредничество и да подписват подвеждащи клаузи в договорите. Съдът потвърди, че комисионните в протоколите за оглед са нелоялна практика и така забрани на агенциите да предлагат въпросните документи.

„Договорът подлежи на разваляне – всяка от страните трябва да върне това, което е получила по този договор. Осен това засегната страна има право и на обезщетение за вреди, което може да се търси в срок от 5 години от влизането в сила на заповедта за търговска практика“, обясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Според една от агенциите, предлагала спорните протоколи за оглед, решението на комисията е „несправедливо“. От бранша твърдят, че до обвързването с комисионни се стигнало, след като често клиентите използвали услугите на брокерите, а след това се опитвали да ги заобиколят при покупката.

„Агенциите изискват от потребителите необосновано високи неустойки при забава на тези възнаграждения за извършена посредническа услуга“, добави Ерджан Ахмед – юрист в КЗП.

Проверката показва, че някои от клаузите в договорите дори принуждават кандидат-купувачите да плащат комисионни при покупка на имот, който дори не са разглеждали само защото е в същата сграда, в която са били на оглед. Подвеждащите клаузи са вкарани в общи условия, към които препращат индивидуалните договори между клиенти и брокери.

Според адвокатите, опитът да се прескочи Агенцията за недвижими имоти, много често води до по-големи щети от комисионната, тъй като брокерите гарантирали за историята на жилището и инвеститора, което би трябвало да се предотврати опит за имотна измама. Не по-малко важно е да се провери историята на агенцията, на която се доверяват.

Специалистите предупреждават при подписването на самите договори да се внимава за клаузи, които препращат към скрити капани в общите условия. Внимание трябва да се обръща и на клаузи, свързани с неустойки и обезщетенията и евентуалните последствия, ако не бъдат изпълнени задълженията в общите условия. Все още най-сериозни остават рисковете при сделките „на зелено“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments