Източната порта на Филипопол е почти напълно възстановена

0
54
Източната порта на Филипопол
Източната порта на Филипопол. Снимка: Община Пловдив

На финалната права са дейностите по възстановяването на колоните, консервацията, реставрацията и експонирането на Източната порта на Филипопол, съобщиха пресцентъра от Община Пловдив.

Старт на проекта бе даден през миналото лято, в който също така влиза и реставрацията и консервацията на един от запазените до наши дни шест хълма – Небет тебе. Работи се и по подходите, които ще осигуряват достъп на посетители до архитектурния комплекс.

Източната порта вече се оформя по начина, по който ще изглежда след завършване на строителните работи. Предвидените реставрационни намеси по античната улична настилка са минимални, без внасяне на нови каменни плочи и материали на мястото на липсващите, тъй като според археолозите са относително добре запазени. Изправянето на колоните, т.нар. „анастилоза“ също е приключила. Поставени са и капителите.

До финала остава да се довършат подпорните стени, рампата за инвалиди, вертикалната планировка, която включва тротоарите, пешеходните пътеки и озеленяването, да се изгради осветлението и поливната система и накрая подреждането на експонатите. 70 % от архитектурните детайли, които няма да бъдат използвани за анастилоза, ще бъдат експонирани в източните верижни помещения. Те ще бъдат поставени върху каменни блокчета.

Успоредно с Източната порта продължава и работата по Небет тепе и подходите към него, 70% от консервационно-реставрационните и строително-монтажните дейности по обекта вече са

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments