Изложба в БАН разказва какво чете средновековният човек

0
19
Изложба
Изложба. Снимка: БАН

Изложбата „Четивото за миряни в късното Средновековие /ХIV-ХVIII век/“ може да бъде видяна в Българската академия на науките /БАН/ до 15 април. Експозицията е подготвена от екип от учени, специалисти по Стара българска литература от Института за литература към БАН, с ръководител доц. д-р Нина Гагова.

Илюстрираните с документален снимков материал постери разкриват любопитни аспекти на функциите и стойността на словото в контекста на християнската култура.

Изложбата съдържа малко известна за неспециалистите информация за създаването и разпространението на средновековните книги, за отделни автори и преписвачи, за личната библиотека на цар Иван-Александър, за читателските интереси на образованите жени през Средновековието, за новите авторски сборници от ХVIII в. и други интересни теми.  

Могат да бъдат видени страници от ръкописи /от Песнивеца на цар Иван Александър до Неделника на Софроний Врачански/ с образци от различни типове украси и почерци, илюстрации на различни теми, ктиторски портрети на владетели и техните съпруги, а също множество икони и фрески с различни сюжети.

Съставителите на експозицията запознават посетителите с космографските и географско-етнографските представи на Средновековието, с медицинските познания и препоръките за профилактика и здравословен живот, с представите на хората от онази епоха за отвъдния свят, за чудесата на светците, за историята и ползата от  нея, за света на животните от далечни екзотични земи, за предсказването на бъдещето. Тематичният диапазон на средновековното четиво за миряни се оказва изненадващо широк и интересен.

Идеята на експозицията е да се направи обзор на репертоара на четивата между ХIV и ХVIII век и тематично да видим от какви текстове, какви представи за света, за различни области на живота, се създават, отбеляза при откриването в БАН доц. д-р Нина Гагова.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments