Иванов: Трябва да бъде променен начинът на кандидатстване за отдаване на преместваеми обекти

0
218
Иван Иванов
Иван Иванов. Снимка: Искра.бг

Представители на малкия и среден бизнес и общински съветници от всички политически сили постигнаха консенсус, че са необходими промени на Наредбата за преместваемите обекти на територията на Бургас, които да улеснят процедурата, но въпросът е точно как да бъдат формулирани. Това коментира общинският съветник Иван Иванов за Искра.бг, след като приключи среща между двете страни по казуса.

„Идеята е Общинският съвет /ОбС/ заедно със средния и малкия бизнес да направим и коментираме такива предложения, които да се предложат по Наредбата за преместваемите обекти, тъй като към този момент според нас тя не е най-добрата и не работи, както трябва да работи.“, обясни Иванов.

Според общинския съветник най-голямо внимание трябва да се обърне върху начина, по който се кандидатства и случилото се на 3 януари го доказвало.

„Хората кандидатстват, чакат на опашки от 03:00 часа вечерта, за да не си изпуснат мястото. Защото в момента кандидатстването е който първи си подаде документите, той печели. Това е абсурдно, дори го няма записано и в наредбата. Искахме да има точни и ясни правила, по които да се кандидатства по тази наредба. Идеята беше да чуем бизнеса, те са реално хората, които работят с тази наредба, за да можем наистина да вкараме такива предложения, които после няма да бъдат обжалвани от малкия и средния бизнес, и да падат в съда, както е имало и случаи преди. Преди няколко мандата, може би е имало промяна по наредбата. Тогава малкият и средният бизнес са обжалвали и реално наредбата не се е променила.“

Иванов отбеляза, че е имало сериозен интерес към събитието и са били изказани доста казуси.

„За съжаление не чухме толкова конкретни предложения, особено такива по какъв ред да се кандидатства за преместваемите обекти, тъй като някои казаха, че тя трябва да остане по този начин, а според други трябвало да има търг, но пък той чисто юридически нямало да издържи и щял да падне в съда. Не можело да бъде и с жребий. Заради това този въпрос остана най-висящ и не можахме да намерим решение.“

По време на дискусията е имало предложения относно продължителността на отдаване на преместваемите обекти. Към този момент е 3 години, а законът позволява да бъде до 5 години. Според Иванов това е една добра идея, която заслужава да бъде разгледана по-сериозно.

„Една фирма да не може да кандидатства на повече на една точка на дадена териториална дирекция. Предложи се да има един панел на сайта на Община Бургас, в който да е изнесена цялата информация относно колко времеви точки има на територията на Община Бургас, дали са свободни и кога изтича договорът на самите фирми, за да може да има една обща информация, чисто прозрачна, за да знаят кога има свободни точки и кога могат да кандидатстват по нея.“, добави още той.

Страните в събитието са обсъдили и единственото към този момент официално предложение по Наредбата – на общинския съветник Георги Дракалиев. Според бизнеса обаче то е незаконосъобразно, ще го обжалват в съда и ще падне.

След срещата днес най-вероятно ще бъде сформирана работна група, която да разгледа всички предложения и след което да бъдат входирани по официалния ред. В нея ще влязат както общински съветници, така и представители на бизнеса.

„Предложенията трябва да бъдат входирани до 9 февруари и след което вече да влязат в Комисия и след това, ако всичко е нормално, на сесията през февруари да бъдат съгласувани промените.“

Същевременно по време на срещата се чу и гласът на бизнеса. Николай Димитров, който е представител на сдружение, изтъкна: „Ние сме тук не да спорим, не да се караме, не да убеждаваме, не да разединяваме и да говорим празни приказки. Ние сме тук, за да ви дадем и не бих казал да ви запознаем, защото през годините тези предложения са предлагани на всички Общински съвети от когато председател беше господин Валери Симеонов на ОбС-Бургас. Така че за по-голямата част от общинските съветници тези предложения са ясни, те се знаят. Искам нещо друго да ви уведомя, че тези хора, малките търговци, те не са ви врагове. Много от вас, не знам защо, едва ли не ги чувстват като врагове. Не, не са ви врагове, не сме ви врагове, напротив – ние сме ваши и избиратели, и приятели. В годините тези предложения, които сме ви представяли и внасяли в ОбС-Бургас, те са изготвени на база на съдебни решения по вече отменените такива текстове. Ние не предлагаме промени, ние предлагаме текстове, които вече са отменени от сдруженията и ние не сме създали само един вакуум от текстове, ние сме предложили работещи, съобразени са със закона и в част от тях са цитирани мотивите и решенията на двете съдебни инстанции когато сме жалели текстове.“

Среща между бизнеса и общинските съветници

Димитров заяви, че през годините е имало много „празни“ срещи, които не са довели до нищо и се надява, че сега е дошло времето общинските съветници да покажат, имат грижата, отговорността и желанието да се дадат възможности на малките търговци, но не с рестрикции и ограничения.

На срещата днес присъства и представителя на „Организация за закрила на българските граждани” /ОЗБГ/ Стефан Петров.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments