Скандал и обвинения около процедурата за отдаване под наем на обекти в Морската градина в Бургас

2
1847
"Гъбка", Бургас. Снимка: Raouf Sabag, Facebook

Скандал и обвинения съпътстват тази година процедурата по приемане на документи, която се отнася за отдаването под наем на преместваеми обекти на територията на Морската градина в Бургас. За това сигнализира в социалната мрежа Facebook общинският съветник Иван Иванов.

Процедурата се провежда на всеки три години е по член 56 от Закона за устройството на територията /ЗУТ/. По думите на Иванов негов колега, също член на Общинския съвет, вчера е искал да присъства на подаването на документи, но е бил буквално изгонен от директора на Центровете за административни услуги /ЦАУ/ „Зора“ Стефан Дубаров. Иванов го определя в поста си във Facebook като „самозабравил се директор“.

Постът на Иван Иванов

„Този господин си е помислил, че длъжността му позволява да се държи високомерно и че всички са му длъжни, а и е забравил, че общинският съветник има право по закон да му се предоставя достъп до информация, процедури и всички институции, свързани с общината. Представям си как се държи с останалите граждани, които са решили да си подадат документите за съответните преместваеми обекти“, е написал още Иван Иванов.

Пред Искра.бг той обясни, че общинският съветник, който не е бил допуснат до процедурата по прием на документи, е Костадин Андонов:

„Той е искал да следи за реда, тъй като е получил сигнал от граждани, че при самото подаване на документи процедурата е много сбъркана, защото който подаде първи документи, реално той печели самата точка, за която е подал документи. Общо взето хората чакат там от 03:00 часа сутринта, за да подадат документи. Той това е наблюдавал, тъй като е получил сигнал, че има хора, които са били по-назад на опашката с яки момчета, пренареждат опашката и си заемат позиция на по-предно място. И това, което той е поискал от директора е да присъства при самото подаване на документи, но му е бил отказан достъпа и е бил изгонен.“

Костадин Андонов
Костадин Андонов. Снимка: Facebook

Искра.бг искаше да разговаря по казуса и със самия Костадин Андонов, който е бил на мястото, но той не отговаряше на своя мобилен телефон до приключването на тази статия.

В същото време в социалната мрежа Facebook Андонов потвърди за случая и написа четири въпроса до кмета Димитър Николов:

1.Това ли отношение заслужават нормалните хора бургазлии?
2.Това ли е най-добрият град за живеене?
3.По този начин ли се прави бизнес в нашия любим Бургас – едни мутри да поставят нормалните хора в ъгъла, за да си мълчат?
4.До кога хора в този град ще се мислят, че са над всички и това ще бъде толерирано?
 
Под поста на общинския съветник Иван Иванов в социалната мрежа Facebook редица граждани изразиха своето възмущение от действията на директора на ЦАУ „Зора“ Стефан Дубаров, като написаха грозни коментари, с които можете да се запознаете по-долу:
Коментарите
Коментарите. Снимка: Скрийншот от Facebook
 
Наш репортер успя да се свърже с директора на ЦАУ „Зора“ Стефан Дубаров. Неговата версия за случилото се е съвсем различна.
 
„Когато дойдох на работа, имаше 30 човека в коридора и може тях да попитате. Наистина един човек, който няма работа там в момента, се представи като общински съветник и се опита да бъде адвокат на някои от хората. Имаше слаб инцидент, наречен кавга, между двама или трима човека кой е първи и кой е втори. Няма процедура. Няма описани правила. Има работно време на дирекцията, която започва в първия работен ден след Нова година в 08:30 часа. Този, който влезе при деловодителката първи с документите си, той е. А кои са били втори, това са саморегулиращи се хора. Явно нещо не са се разбрали отвън и се изпокараха двама-трима. Аз им напомних, че ако продължават да притесняват деловодителката и да създават хаос в движението, защото има и други хора на етажа, ще извикам полиция. Но се успокоиха нещата. А на този общински съветник му казах, че ще му обърна внимание, след обаче като си свърша аз работата. Имам първо моя оперативка. След това в 09:00 часа съм онлайн на оперативка с голяма община, с г-н Николов. След това го потърсих отвън да ми каже какъв му е проблемът, но него вече го нямаше. Хората чуха. Това е. Няма драма в абсолютно нищо“, посочи той.
 
На въпрос дали е изгонил Костадин Андонов Дубаров отговори:

„Как да го изгоня. В коридора има 50 човека. Това да не е моят частен двор, че да гоня някого. Това са инсинуации. Научих го. Аз Facebook нямам. Не искам и да имам. Няма как да се случи това нещо. 40-50 човека бяха отвън в коридора!“

„Наближават избори и в момента всеки се опитва да вади някакви дивиденти и да пише. За съжаление демокрацията е малко изкривена в България. Не го познавам човека“, коментира още той.

След това Стефан Дубаров разкри, че целият скандал е бил свързан с човека, който в момента държи Гъбката в Морската градина:

„От вчера се подаваха документи. Въпросната Гъбка има разрешително до 28 февруари тази календарна година, със стопанин Рауф Сабах. Четири пъти по три години той е взимал разрешително досега. Направих справка. 12 години е бил стопанин на този обект до 28 февруари. Подават се документи в първия работен ден съгласно Наредбата за преместваемите обекти…Причината вчера да се скарат беше това. Човекът искаше с този общински съветник да препреди 8 човека. Скочиха му 40 човека и му казаха нелицеприятни неща, да не Ви ги казвам сега. Казах им да не се изнервят, но хората бяха адски възмутени от държанието му. Той пристига с общински съветник и си мисли, че като е с общински съветник ще препреди 8 човека. Хората си бяха наредени по коридора. Аз ги помолих да освободят, защото по този коридор има и Бюро по труда.“

В своя пост Иван Иванов повдига още един важен въпрос и той е за самата процедура по подаване на документи за въпросните обекти в Морската градина, която според него е абсурдна, защото хората се редят на дълги опашки и който първи подаде документи, той печели. 

„Разбира се, най-редно е да се направят промени за начина на подаване на документи и да бъде удобно и справедливо за гражданите решили да участват в процедурата“, категоричен е той.

Иван Иванов
Иван Иванов. Снимка: Facebook

Пред Искра.бг Иванов обясни, че ще се работи в тази посока да бъдат предложени на Общинския съвет промени, но това няма да стане за сесията през януари, защото изменения вече са били приемани са били отменяни от съда.

Абониране
Известие от
guest
2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Чалмата
Чалмата
4 месеци по-рано

За съвместната работа на яки момчета и властващите има една дума- мафия! Да изкуствено създадения хаос при приемането на документите чрез бездействие/ отсъствие на регламент е виновно длъжностно лице- в случая Дубаров. Споменаването на изборите от длъжностно лице което е несменяемо 3 мандата – показва страх от загубата на синекурна длъжност а заедно със смяната на главния прокурор с премахването на чадъра над една партия и срастналите се с нея. А това че кмета Николов търпи такива хора показва че е зависим от него !

Рауф Сабах
Рауф Сабах
4 месеци по-рано

Ст. Дубаров е честен, почтен, искрен и казва само истината – с това е всеизвестен. Казвам му – Аз бях първи чакащ реда си и нямам нужда от помощта на общински съветник за да подам Заявлението си. По добре да беше се погрижил за реда и да не допуска мутри в Дирекцията си, които да ме обиждат и заплашват. Превърнаха сградата на общината в сбирщина на улични хулигани. Няма да допусна да бъда ограбен от мутри и да ми вземат бизнеса и труда, който съм градил дълги години. Ако тези порочни практики продължават все така, няма как да очакваме местни… Прочети още »