Иван Демерджиев: Нищо драматично няма да се случи със защитените свидетели

0
16
Министерство на правосъдието
Снимка: Министерство на правосъдието

Нищо драматично няма да се случи в преходния период, който е три месеца и половина, нужен за поетапното преминаване на Бюрото за защита от главния прокурор към правосъдното минстерство. Това заяви пред „БНР“ заместник-правосъдният министър Иван Демерджиев.

Реално през целия преход физическата защита на лицата ще се изпълнява. Нужна е единствено повече техническа работа, която да се направи във връзка с промените и сформирането на новата структура. 

„Извън това предстои изменение в Правилника за дейността на Бюрото, то трябва се приеме в двумесечен срок от Министерския съвет“, уточни още Демерджиев.

По негови думи са абсолютно „неоснователни“ всички опити да се прави драма от цялата ситуация. Дори напротив, вметна министърът, „мисля, че Бюрото се връща там където е генезисът му“.

Най-застрашен е, смята той, човекът, „който полага крайния акт и налага наказанието“. От страна на съдиите не са постъпвали оплаквания от охраната. Самата Главна дирекция „Охрана“ има доста по-богат опит от Бюрото и ще продължи да защитава магистратите. То от своя страна ще е ангажирано единствено със свидетелите.

Гешев е в правото си да оспорва чрез съда тези решения и да води дела за сградите, но истината е, че те са собственост на държавата, а не на прокуратурата, коментира заместник-правосъдният министър.

Относно финансирането на Бюрото, средствата за него ще продължат да бъдат в същия размер. Разликата е единствено в мястото, откъдето те ще постъпват, а именно – от Министерството на правосъдието.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments