Ирански жени изгарят хиджабите си: Стотици протестират срещу смъртта на Махса Амини

0
27
Хиджаб, Жена
Снимка: Pixabay

Във видео, което бързо набра широка популярност, се вижда как огромна тълпа скандира възторжено, докато една жена демонстративно насочва ножица към косата си. От кадрите става ясно, че тя не носи типичния за страната хиджаб и нейната коса, вързана на опашка, не е забулена. Морето от хора, сред които много мъже, реве екзалтирано, когато тя отрязва опашката си и вдига юмрук във въздуха. Това е възприето като яростен акт на неподчинение, демонстриран вчера вечерта в Техеран, столицата на Иран, където жените трябва винаги да носят хиджаб на обществени места. Това е само един от многото поредни протести, които се провеждат на различни места в цялата страна след смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена, която почина в полицейския арест миналата седмица, която е била задържана само заради това, че не е носила хиджаба си.

Видеоклипове и снимки на протести бяха заснети в десетки градове в страната – от Техеран до по-консервативни райони като Машад. На кадрите се вижда как някои от протестиращите скандират с думите: „Жени, живот, свобода!„, докато други палят огньове, бият се с полицията или свалят и изгарят гневно забрадките си. Много гневни гражданки унищожават яростно лозунги с лика на върховния лидер на страната и крещят: „Смърт за диктатора!„. В един от видеоклиповете, заснет в Техеран, млади протестиращи се тълпят около запален огън на улицата през нощта и крещят:

Ние сме деца на войната. Елате да се биете, а ние ще ви отвърнем!„.

Почти във всички провинциални градове в кюрдския регион на Иран, включително Керманшах и Хамедан, също се провеждат демонстрации. Протестите са забележителни заради своя мащаб, ожесточеност и рядко срещан феминистки характер. Последните подобни протести бяха организирани преди три години, след като правителството повиши цените на газа през 2019 г. Свидетели разказват пред „CNN“, че демонстрациите, проведени вчера вечерта, изглежда са били организирани светкавично бързо, което означава, че групите успяват да се формират и разпръснат незабавно, за да избегнат сблъсъци със силите за сигурност след ескалиращото насилие през последната седмица.

По данни на регистрираната в Норвегия организация „Hengaw“, която следи за нарушения на правата на човека в Иран, най-малко петима протестиращи са били простреляни смъртоносно по време на демонстрации в кюрдския регион през последните няколко дни. Според информацията само през уикенда в други градове са били ранени още 75 души.

Протестите избухнаха след смъртта на младата жена Амини, която беше насилствено задържана от иранската нравствена полиция миналия вторник. Ирански власти съобщиха, че Амини е починала миналия петък, след като е получила „сърдечен удар и е изпаднала в кома след ареста си. Според „Emtedad news“, иранска прореформаторска медия, която информира, че е разговаряла с бащата на Амини, стана ясно, че семейството на загиналата твърди, че тя не е имала хронично сърдечно заболяване. На кадри от охранителни камери, публикувани от иранските държавни медии, се вижда как Амини припада в център за „превъзпитание„, където е била отведена, за да получи „насоки“ за поведението и облеклото си.

Моралната полиция на Иран е част от правоприлагащите органи на страната и има за задача да прилага строгите социални норми и правила на Ислямската република, включително правилата за обличане, според които жените трябва да носят забрадка или така наречения хиджаб на обществени места.

По време на пресконференция, проведена в понеделник, началникът на полицията в Техеран Хосейн Рахими отхвърли обвиненията срещу иранската полиция, като ги нарече „фалшиви“ и заяви, че силите на реда са направила всичко възможно, за да спасят живота на Амини. Той добави, че младата жена не е била наранена физически по време на задържането си или след това, като определи смъртта ѝ като „нещастен случай“.

След смъртта на Амини уебсайтът за наблюдение на интернет „Netblocks“ регистрира регулярни прекъсвания на сигнала от петък насам – тактика, която Иран и преди е прилагал, за да предотврати разпространението на материали, посветени на протестите.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments