Интернет измамниците се активизираха отново

0
255
Снимка: личен архив
Снимка: личен архив

Прозрачните опити за измама по интернет отново зачестиха през последните няколко дни. Едва ли много хора са се поддали на тях, но за особено лековерните поместваме механизма:

Обикновено получавате писмо от непозната поща, което може да бъде от каквото и да било име. В 100% от случаите някой иска да ви изпрати огромна парична сума, за която трябва да му дадете свои данни.

Винаги в повествованието присъства някаква силна драма в живота на въпросното лице, която се явява причина за този, „паднал ви от небето“ трансфер. Не позволявайте на внушенията да замъглят разума ви.

За нищо на света не давайте каквито и да било лични данни, дори истинските си имена, а най-добре ще постъпите, ако веднага изтриете имейла и изобщо не отговорите.

Стилът на писане е много странен, защото за целта е използван Гугъл преводач. Вижте по-долу пример как изглежда класическото писмо – опит за кражба на личните ви данни (тук подател е някоя си Ivana Zahawi):

“Поздравления

Аз ви се обаждам на базата на вашите добри профили, които прочетох и по основателни причини, аз търся имот, който да купя във вашата страна, тъй като възнамерявах да дойда при вас страна за инвестиции, Въпреки че не съм се срещал с вас преди, но вярвам, че човек трябва да рискува да се довери на някого, за да успее понякога в живота.

Казвам се г-жа Ивана Захауи. Моят късен съпруг се занимава със суров петрол с федералното правителство на Судан и има персонална фирма за петрол в района на Bentiu Oil zone и Upper Град Нил. Това, което изпитвам физически, не ми се иска да го преживявам отново в живота си поради скорошната гражданска етническа война, причинена от нашия президент г-н Салва Киър и лидера на бунтовниците г-н Riek Machar, бях под убежище в Обединените нации в Чад, за да спася живота си и живота на моята малка дъщеря.

Въпреки че не знам как ще се почувствате пред моето предложение, истината е, че се промъкнах в Чад, съседната ни страна, в която сега живея като бежанец. Бях избягал с малката си дъщеря, когато бунтовниците влязоха в къщата ни и убиха съпруга ми като един от големите петролни дилъри в страната, оттогава нататък бях на път да бягам.

Оставих моята страна и се преместих в Чад, съседната ни страна, с малкото прекратяване на огъня, което имахме, благодарение на споразумението за мирно събрание, координирано от американския държавен секретар Джон Кери и Обединените нации в Етиопия (Адис Абеба) между нашия президент Г-н Салва Киър и лидера на бунтовниците г-н Riek Machar, за да спрат тази война.

Искам да настоявам за вашето партньорство с доверие, за да инвестирам $ 8 милиона долара, депозирани от моя късен съпруг в Банката, защото животът ми вече не е безопасен в нашата страна, тъй като бунтовниците търсят семействата на всички петролни бизнесмени в страната да убие, казвайки, че те са тези, които доят сухата страна.

Аз ще ви предложа 20% от общия фонд за вашата помощ, докато аз ще ви съдействам за инвестицията във вашата страна. Ако получим отговора ви. Ще чакам да чуя от вас, за да ви дам подробности.

С любов от
Г-жа Ивана Захауи”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments