Имотен експерт: Да санираме старите сгради е все едно да гримираме мъртвец

12
19255
Жилища
Жилища. Снимка: Искра.бг

„Това, което виждаме в България, е че се поставя една топлоизолация, една дограма, в най-добрия случай ремонт на покрива и това е колкото и така цинично ще се изразя, образно, е все едно да гримираме мъртвец, тъй като функционалността на сградата и конструкцията не се обследва, не се ремонтира и санира, а се слагат само видимо на сградата някакви елементи, които да, ще допринесат за някаква енергийна ефективност, но тя далеч не е достатъчна, за да наречем, че сградата е санирана“.

Това заяви имотният експерт Иван Горанов пред радио „Фокус“ по повод изпълнението на програмата за енергийна ефективност у нас, по която миналата година кандидатстваха хиляди многофамилни жилищни сгради от цялата страна.

По думите му много по-важно е старите сгради да бъдат обследвани и ремонтирани конструктивно. Той даде за пример Франция и Германия, където при цялостно саниране жителите на сградата я напускат временно и биват преместени в друга – най-често собственост на общината. След това сградата се обследва, извършва се сериозна конструктивен и архитектурен анализ, а най-накрая обикновено се пристъпва към подсилването на самата конструкция. Вътре всичко се събаря до бетон и се изграждат наново, всички инсталации – водопровод, канал, електроинсталация. Сменя се дори асансьорът.

По отношение на енергийната ефективност се взима решение дали да бъде поставена газова инсталация, сменя се дограмата и се поставя топло и хидроизолация по фасадата. Ремонтът обикновено отнема между половин и една година, след което всички обитатели се връщат в обновените си жилища. 

Събаряне или ремонт? Каква ще е съдбата на панелните блокове в България?

Абониране
Известие от
guest

12 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Прасчо
Прасчо
1 месец по-рано

Е, то затова е програма за енергийна ефективност, не програма за конструктивна ефективност сеш се 😀

СВТ
СВТ
1 месец по-рано

Всички тези программи в Бг използват за да откраднат милиони, да направят хубаво блоковете на „наще хора“ и с евтини материали за мизерници. Хубава работа, ама българска. В Москва старите панелки срутени след като живяли в тях преселени в чисто нови многоетажни блокове, в апартаменти с вана, туалетна чиния, мивка, кухненски шкафове, мивка и печка. Предварително били предложени няколко варианта обзавеждане, цветово оформяне на стени, врати и подове. Който е искал по-голяма площ, доплащал е с парите си, иначе всичко е безплатно.

Павел
Павел
1 месец по-рано
Reply to  СВТ

Бягай в Мацква с тУалетната чиния…

Гого
Гого
1 месец по-рано

Кой и тоя „експерт“? Кой го нарече че е „експерт?

Чоко
Чоко
1 месец по-рано

Иван Горанов-имотен експерт. Ха ха ха… То всеки е експерт в БГ за нещо…. Дори и за имоти.

Кънчо
Кънчо
1 месец по-рано

Този цървул какъв експерт е?

Милена Константинова
Милена Константинова
1 месец по-рано

Само глупости пишете!

1234@_
1234@_
1 месец по-рано

Вера димтрова

Кънев
Кънев
1 месец по-рано

Ето ви още много неща свързани с корупция:изнасяне,обследване,къртене до бетон.И най вероятно сградата ще се окаже негодна за жилища а само за офиси,и познайте кой ще се възползва,пак наши и ваши!

Р. Кирилова
Р. Кирилова
1 месец по-рано

Панелните блокове са много добри и много здрави. Новите тухлени блокове не са качествени и бързо дават много дефекти. Старото строителството е много по качествено. Не пишете глупости за панелните блокове. Трябва да се санират.

Борислав
Борислав
1 месец по-рано

Е как старите сгради са „мъртвец“ когато все още се използват? Ако бяха съборени и са една купчина бетон и железа и тогава да ги „обновяваха“, тогава това сравнение може да се използва но не такъв е случая.

Знайко
Знайко
1 месец по-рано

Прав е, саниране означава точно това, което правят в Германия – цялостен ремонт след пълно обследване. Нашето е топло изолиране, най-често некачествено. Нашият блок също бе „саниран“, а „обследването“ го прави едно момиче, което само снима блока от улицата, без да влезе във входа!