Има ли проблем с бездомните животни в Калояново и кой си позволи да отрови десетки?

0
312
Отровени животни
Отровени животни. Снимка: Анджела А., Facebook

Десетки кучета и котки бяха отровени в началото на седмицата в село Калояново, а новината предизвика вълна от коментари, обвинения и дори оправдания за извършителите.

Според жителите на населените места в общината там живеят голям брой бездомни кучета и котки, а насилието срещу тях и решаването на проблема чрез убийство, не се случва за първи път. Част от хората дори обвиниха местната администрация и в частност кмета Виктория Михайлова, а според други става дума за саморазправа от страна на самите местни жители.

Междувременно Община Калояново излезе с официална позиция по случая, като се разграничи от престъпното деяние и заяви, че го осъжда.

„За извършения антихуманен акт е сезирана прокуратурата и е образувано досъдебно производство, като се надяваме извършителя да бъде установен в максимално кратък срок“.

Според Гюрга Дарджонова подобни чистки през последните години е имало в много села на територията на община Калояново. Тя заяви пред Искра.бг, че лично е прибирала бездомни животни от улицата и се вълнува от темата. По думите ѝ хората масово решават проблемите си по този начин и не става дума за един извършител, тъй като няма логика човек от едно село да отиде специално до другото, за да изтрови животните.

„Според мен Виктория Михахайлова няма връзка с това деяние. По време на нейния мандат бяха кастрирани животните в община Калояново, нещо което не бе правено до този момент от никой друг предшественик“.

Тя допълни, че в много къщи в околните села има незаконни развъдници на кучета, което е и една от причините за голямата популация на бездомни животни в района.

Мартин Тунов от село Житница разказа, че преди три години непознати са направили опит да стрелят по неговото куче, тъй като са го помислили за бездомно. По думите му през годините подобни инциденти са се случвали и друг път в селото, а местните прибягвали до насилие, за да ограничат броя на бездомните животни.

„Един човек ми разказа, че е изхвърлил няколко котета в местния дол, понеже му станали твърде много“.

Жителите на калояновските села апелират проблемът да бъде решен в дългосрочен план, в противен случай събитията отново ще се повторят. Те са притеснени, че до разпръснатата храна с отрова имат достъп и домашните им кучета и котки, а в някои случаи тя може да попадне дори и у дете, което би било изключително опасно за здравето и живота му.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments