Илиян Василев: Русия и ЕС вече официално се намират в състояние на газова война!

0
74
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vassilev, Facebook

След спирането на природния газ по Северен поток 1 – Русия и ЕС вече официално се намират в състояние на газова война. Борсите вече не реагират на Путиновия шантаж, цената спадна с 1500 долара за 1000 кубически метра за два дни. До дни ще се въведат тавани на цените на руския суров нефт и на руския природен газ. Който не е съгласен, санкции.

От злоупотреба с газовото си оръжие, Кремъл го загуби.

Само в София Радев и Борисов упорстват в преклонението през „Газпром“ и „Турски поток“, който неизбежно ще последва съдбата на Северен поток. Помнете ми думата – транзитът на руски газ ще бъде приравнен към продажбите му. Да повторя за неразбралите – войната между ЕС и Русия е тотална, макар и да отсъства директен военен сблъсък.

Решението на служебното правителство на Румен Радев да откаже каргата с американски ВПГ е възможно най-тежка стратегическа грешка, равнозначно на държавна измяна, на фона на обективната невъзможност за внос на руски газ в условията на война и рисковете за националната енергийна сигурност през предстоящата зима.

Кой ще плати сметката за създадената от Радев и Борисов илюзия, че е възможен внос на руски газ?

Кой ще плати сметката за това, че през месец септември ще плащаме най-високите цени за природния газ, след като се отказахме от репериран към американския газов хъб договор с Шениер. Не защото е американски, а защото е най-доброто, което пазарът може да предложи към настоящия момент.

С подобен договор към Хенри Хъб през септември изобщо нямаше да има увеличение на цената на природния газ, нито за защитените потребители, нито за индустриалните!?!

Къде сте КРИБ, БСК, БТПП, АИКБ – изпокрихте се, а нали трябваше да браните членовете си от политическите предразсъдици на правителството?

Останахме на договори за внос с репери ТиТиЕф, а евроборсите скочиха в небесата. Защо крият истината за цената на руския газ и създават митове за неговата ниска цена, след като е вързан за европейските борси?

Защо индустриалците и профсъюзите мълчат и не поемат своята отговорност за кризата с фантомния руски газ? Къде са Велев и Григорова, и другите „експерти“, които чакат по тръбата от Турция още руски газ, който никога няма да пристигне?

Защо крият истината, че „Газпром“ изобщо е отсвирил и Радев, и премиера и калифорниеца, и не ги е удостоил с отговор, да не говорим положителен?

Тези хора, изобщо някога имали ли са грам понятие от професионално управление на стратегически рискове и да са чули, че Путин води война в Украйна и срещу ЕС, в която ще жертва всичко?

Да напомня ли, че тези юнаци създадоха и кризисен щаб, който от позицията на днешния ден звучи като фарс.

Та, питам в центъра на предизборната кампания – кой ще поеме отговорност от политиците за тоталния хаос и провал на заблудената прогазпромовска политика, която ни загуби пари и критично време, което нямаме за да се подготвим за зимата.

За липсата на цялостна стратегия и мерки в краткосрочен и дългосрочен порядък за преодоляване на всякаква зависимост от свръхрисковия и все по-липсващ руски газ?

Питам защо канят по централните медии предимно запалянковци по темата природен газ, фенове на Путин, а не професионалисти, които реално разбират от управление пазарни и политически рискове. Хайде, откакто съм в черния списък на Русия, съм и в черния списък на централните медии, но имам колеги, които са по-приемливи.

Нещо темата взе да пада от предаванията, като неудобна.

Източник: Илиян Василев, Facebook

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments