Илиян Василев: Амбициите на Делян Добрев прегазват правилата в бизнеса

0
79
Илиян Василев
Илиян Василев. Снимка: Ilian Vassilev, Facebook

Амбициите на Делян Добрев прегазват правилата на бизнеса и могат да бъдат много опасни. Това написа във Facebook анализаторът Илиян Василев по повод изказванията на депутата и бивш енергиен министър, според когото в Черно море могат да се добиват 13 млрд. куб. газ на година. Публикуваме пълния му коментар без редакторска намеса:

Много е опасно, когато амбициите на политика Делян Добрев прегазват правилата в бизнеса и вместо да изпишат, вадят око. В стремежа си да се представи като незаобиколим фактор в енергетика, прави бели. Още когато се изпъчи пред медиите, и каза, че имало 13 милиарда кубически на година от два проспекта „Винех“ и „Крум“ в блока „Хан Аспарух“, знаех, че за пореден път заблуждава обществото и си придава важност, там където трябва да остави компаниите да работят и те да съобщават, ако има какво на медиите и през тях на обществото.

Ако българската държава има интерес, да бъдат така добри Българския енергиен холдинг /БЕХ/ да приеме да участва в консорциума с ОМВ и Тотал /ако ги приемат, защото нямат опит/, и там да разберат какви са правилата, рисковете и т.н.

Жалко, че Васко Начев го няма за да разясни колко вредно е изказването на Добрев.
Първо, двете компании правят презентация през енергийната комисия, с най-добри намерения, за да запознаят депутатите със статута на проекта – докъде са, какво предстои и да потърсят разбиране и ангажимент от страната на държавата.

Второ, добросъвестно дават потенциални варианти за развитие, които обаче са птичка в небето, защото оценките са направени въз основа на сеизмика, а предстои оценъчен сондаж, когато нещата ще придобият по-ясни измерения. По тази причина и защото са длъжни като публично листвани компании да мерят всяка дума, в презентацията говорят именно за потенциал, но никъде не споменават дефинициите, по които се измерва вероятността от наличие на реални запаси – категориите доказани (proven – над 90 процента), possible (възможни – от 10 до 50 процента вероятност от извличане) и вероятни (probable – между 50 процента и 90 процента). Такъв е бизнесът – строго регламентиран и няма никакво място за свободни интерпретации, защото това са листвани компании.

Не за пръв път Добрев спекулира недопустимо в публичното пространство, без да си дава сметка, че компаниите запознават членовете на комисията и там има едни препоръки, от какво имат нужда като реакция на администрацията. Защото при служебните правителства това бе тема табу.

Ако си спомняте ГЕРБ говореха, че ще изнасяме природен газ, и обещаваха реки от газово изобилие, преди всеки от предишните три сондажа, които се оказаха без търговско значими открития. Но така и си останаха на равнището на популизма, без реално да помогнат на компаниите и да извлечем полза за себе си.

За това настоявам за дискретност, политиците да млъкнат, и БЕХ да действа. В този случай съотношението риск – възможна полза си струва да се прецени сериозно и да се действа, защото няма време.

А и медиите, крайно време е да се обърнете към експерти от бизнеса, за да не залитате заедно с политиците. Най-малкото за да не подвеждате аудиторията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments