Икономисти: И държавата, и гражданите ще трябва да намалят разходите си в кризата

0
46
Пари
Пари. Снимка: Pixabay

Икономистът Кузман Илиев посочи, че в момента тръгваме нашироко. Правят се нови задължения. Те се покачват постоянно и според него към 2025 година вече ще имат едни плашещи размери. Пред „bTV“ той подчерта, че сега трябва да се прави точно обратното. В условията на криза и държавата, и домакинствата трябва да стегнат коланите.

По думите на Илиев са заложени много големи социални разходи. А в енергийната криза трябва да се знае с какво се разполага. И той даде пример с американците, които са станали енергийно независими след шистовата революция.

Икономистът Стойне Василев пък обясни, че парадоксално, но в Германия вече не могат да си позволят да отопляват басейните. В същото време в България това продължава да се прави. Ние не сме направили енергиен холокост и не затворихме въглищните централи. В Германия пък започват отново да ги отварят.

Василев също е на мнение, че коланите трябва да бъдат затегнати и в това няма нищо лошо. Семейните бюджети трябва да бъдат оптимизирани и да се види за какво отиват разходите. Причината е, че ако цената на природния газ не зависи от нас и ние не можем да й повлияем, то бюджетът ни зависи от самите нас.

Икономистът допълни, че все пак кризите носели и нещо положително и това е, че се разбира, че не всичко, което хвърчи, се яде. Така например ако не можем да си позволим да изплащане голям кредит, не е необходимо да си купуваме имоти.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments