Хиляди емигрантски работници в Сингапур са с COVID-19, a страната се готви за отваряне

0
209
Работническите общежития в Сингапур
Кадър: YouTube

Към началото на април заразените с новия коронавирус в Сингапур бяха 1000 души, като в момента са достигнали 26 098, предаде “CNN”. 

Голяма част от тях са емигрантски работници от южна и югоизточна Азия, най-често от Бангладеш и Индия, като са се заразили в претъпкани работнически общежития

Близо 1,4 милиона имигранти живеят в страната, съставяйки голяма част от работната ръка на Сингапур. Много от тях са наети в строителството и в сферата на чистотата. По думи на министъра на труда на Сингапур Джосепин Тео близо 200 000 емигранти на територията на страната живеят в общо 43 общежития.

Във всяка стая на общежитията са настанени между 10 и 20 души. Санитарните помещения са общи, трапезариите също, като често работниците спят едва на метър едни от други. В такива условия е почти невъзможно да се прилагат мерки за социална дистанция, като последиците започнаха да се появяват през април, когато държавата-град започна да регистрира по близо 1000 случая на заразени всеки ден

Властите в страната предприеха драстични мерки, като поставиха общежитията под карантина, а заразените работници бяха релокирани.  

Месец по-късно обаче Сингапур все още не може да постави огнищата в общежитията под контрол, като в тях има регистрирани най-малко 23 758 заразени. Докато страната се подготвя за възстановяване на нормалния социален и икономически живот, емигрантите остават под карантина в претъпканите общежития до 1 юни.

Как ситуацията излезе извън контрол?

Новият коронавирус, който беше установен в континенталната част на Китай през декември, се разпространи в почти всички съседни азиатски страни до средата на януари. Докато през февруари и март страни като Хонг Конг и Тайланд се бориха с разпространението на заразата и опасността от вторични вълни, броят на заразените в Сингапур бе относително нисък, като страната бе давана за пример за успешното овладяване на кризата. 

Първоначалното масово тестване за COVID-19 в страната обаче изглежда пропусна ключова част от обществото – емигрантските работници в страната. До края на първата седмица на април вече беше ясно, че ситуацията излиза извън контролПървоначално правителството постави под карантина само няколко общежития, след което на 14 април премина към масова карантина на работниците.

Властите релокираха заразените емигранти в болнични заведения. Те също се опитаха да осигурят условия за социална дистанция, като преместиха близо 7 000 емигранти във временни общежития като военни лагери, плаващи хотели и правителствени апартаменти. 

Въпреки това обаче голяма част от работниците останаха в общежитията, без да са наясно кои от настанените са болни и без да имат възможност да напуснат страната. 

Засим на 27 години от Бангладеш споделя, че макар и да е останал в работническите общежития, мерките на правителството са внесли известно успокоение,. По негови думи властите са осигурили предпазни маски, санитарни материали за дезинфекция, безплатен безжичен интернет и пресни плодове. 

“Чувствам се в безопасност в общежитията”, коментира той към края на април. “Ситуацията вече е под контрол”

Две седмици по-късно обаче Засим дава положителна проба за COVID-19, а сега е настанен за лечение в болница. Той не се притеснява за живота си, визирайки ниската смъртност в страната от едва 21 починали от общо 26 000 заразени, но признава, че ситуацията в общежитията не е толкова безопасна и изглежда все още не е поставена под контрол. 

“Вирусът е невидим и можем да се заразим в тоалетната, банята или докато се храним. Общежитията са огромни и има много хора, което прави разпространението на вируса по-лесно”

Опитите да се овладеят огнищата

Правителството на Сингапур тества близо 3 000 души от работническите общежития всеки ден. Броят на заразените в страната спадна под 1 000 души на ден, което е лъч надежда, че е достигнат пика от между 500 и 900 души дневно – голяма част, от които се намират в общежитията. Това е сигнал за правителството на Сингапур, че скоро ще може да премине към евентуалното поетапно отпускане на ограничителните мерки. 

“Ако се вземе предвид действителният брой пациентите с остри респираторни проблеми, заболелите в страната намаляват на дневна база в сравнение с периода от пика на пандемията”, коментира във вторник Лорънс Уонг, член на антикризисния щаб за COVID-19 на Сингапур.

“Въпреки това от ежедневните статистики на новите случаи, се вижда, че стойностите остават високи. Това е така, защото продължаваме усилено да тестваме работниците, включително и асимптомичните случаи. Това е част от систематичния ни план за овладяване на огнищата в общежитията”.    

Въпреки това здравните експерти предупреждават, че кризата в общежитията все още не е преминала, като инфекцията може да продължи да се разпространява със седмици. 

“По отношение на ситуацията с емигрантските работници смятам, че ще са нужни между 3 и 4 седмици, за да се намали значително броя на заболелите”, коментира проф. Тео Ийк Йанг, декан към Националния университет по обществено здравеопазване на Сингапур. 

Той се позовава на темповете за разпространение на вируса – т.е. броя души, които всеки болен заразява. 

“Ако разполагаме с огнище от 1 000 заболели, дори и да сведем темпа на разпространяване на вируса до 0,5 (всеки двама болни да заразяват един), то би ни коствало между 6 или 7 инфекциозни цикъла, докато успеем да сведем броя на заболелите до едноцифрено число”, обяснява той. 

Останалата част от Сингапур отпуска ограничителните мерки

Предвид ниския брой на заболели извън работническите общежития останалата част от Сингапур започна да преминава към поетапно повдигане на стриктните ограничителни мерки в страната.

“Намираме се в добра позиция да продължим с плана за отварянето на страната и да облекчим някои от мерките, с което да се позволи на голяма част от служителите и работниците да се завърнат на работа преди 1 юни. След това ще продължим с поетапното освобождаване на икономиката”, коментира Уонг във вторник. 

Част от най-основните бизнеси в страната възобновиха дейността си на 5 май. Второстепенни услуги като фризьорски салони и зоомагазини бяха отворени във вторник, като те остават обект на мерките за социална дистанция, вкл. и за носене на маски и работа с ограничено работно време. Училищата ще отворят на 19 май

Опасността от заразяване за емигрантските работници обаче остава реална заплаха. 

Работническите общежитията ще отворят най-рано на 1 юни, “за да се ограничи риска от разпространение на COVID-19”, обяви правителството на 2 май. 

Здравното министерство на страната обяви още, че ще увеличи допълнително броя на проведените тестове, за да се покрият стотиците хиляди емигранти, които са изложени на особено висок риск. 

“Борбата с коронавируса не е спринт, а маратон. Все още не сме преминали средата на кризата, коментира Уонг през изминалата седмица. “Ако сте участвали в маратон, най-вероятно ще сте наясно, че втората половина винаги е по-голямото предизвикателство и трябва да сме готови за предизвикателства… Не можем да си позволим да изпуснем ситуацията от контрол”. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments