Готви се първата партида консулски услуги онлайн

0
3
Работа, офис, екип, среща
Офис. Снимка: Pixabay

Скоро ще бъде обявена първата партида от консулски услуги, които ще се извършват по интернет, обяви по „БНТ“ депутатът от “Демократична България” /ДБ/ Антоанета Цонева, председател на парламентарната Комисия за политиките за българите извън страната.

“Ще се подходи прагматично и рационално, за да не се получава така, че понякога да е по-лесно да се качиш на самолета до България, отколкото да чакаш в консулството”, каза Цонева. И подчерта, че работата по дигитализацията на консулските услуги ще бъде координирана между Министерството на електронното управление и Министерството на външните работи.

Депутатът от ДБ цитира и данни от последното преброяване на населението на Националния статистически институт, според които българите са намалели с 844 000 души за последните 10 години. 47% от спада се дължи на емиграцията, както обяви в сряда пред комисията за българите в чужбина председателят на института Сергей Цветарски. А като се съпоставят данните от различни източници, общият брой на българите в чужбина е около 1,5 млн.

“Докато нямаме яснота къде са сънародниците ни зад граница, няма да можем да провеждаме политиките си към тях и гражданите да имат равен достъп до административни услуги от българската държава, наравно с живеещите у нас”, изтъкна Антоанета Цонева.

По думите ѝ, няма изкривяване в данните на регистъра от ГРАО, на базата на които се правят избирателните списъци, защото там фигурират всички български граждани, живеещи в извън страната – пълнолетни и непълнолетни, и те са 8 млн. души, а живеещите извън България са 6,5 млн. Но на базата на преброяването ще трябва да се коригира и броят на депутатските мандати в избирателните райони за следващи избори.

Във всички избирателни райони, където населението намалява, те ще трябва да бъдат намалени, единствено София трябва да излъчва повече депутати, защото само в столицата населението се увеличава. Трябва да се създаде и район “Чужбина”, както от “Демократична България” сме обещали на избирателите си, каза още Цонева. Но уточни, че на НСИ са му необходими още няколко месеца за въвеждане на данни и от хартиеното преброяване, както и за верификация на информацията.

На въпрос за изключването от “Да, България” на столичния общински съветник Методи Лалов, Цонева заяви, че това е решение на Националната контролна комисия на партията, което е мотивирано на 18 страници.

“Ако прочетете мотивите на НКК, всяка идея за разчистване на лични сметки ще отпадне”, каза Антоанета Цонева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments