Горски пожари в Алжир: Десетки а загинали в региона Кабилие

0
7
Горски пожар.
Снимка: Пиксабей

Най-малко 25 алжирски войници и 17 цивилни са загинали при горски пожари на изток от столицата Алжир, съобщи премиерът на страната, цитиран от “BBC”Още няколко войници бяха ранени в борбата с пожарите в залесения район Кабилие. За вторник и сряда бяха прогнозирани температури до 46 градуса.

Пожарите предизвикаха опустошение в няколко средиземноморски страни през последните дни, сред които Турция, Гърция, Ливан и Кипър.

Изменението на климата увеличава риска от горещото и сухо време, което вероятно ще предизвика още повече горските пожари. Светът вече се е затоплил с около 1,2 градуса по Целзий от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се покачват, освен ако правителствата по света не направят рязко намаляване на емисиите.

Съобщено е за повече от 100 пожара в 17 алжирски провинции, съобщи официалната информационна агенция на страната APS във вторник вечерта. Президентът Абделмаджид Тебун отдаде почит на загиналите войници, като написа в Twitter, че са успели да спасят над 100 души от планините Беджая и Тизи Узу.

Вътрешният министър Камел Белджуд заяви, че около 50 от пожарите са “с криминален произход”.

По-рано тази седмица голям научен доклад на ООН установи, че човешката дейност променя климата по безпрецедентни и понякога необратими начини. Знаковото проучване предупреждава за все по-екстремни горещи вълни, засушавания и наводнения и за преодоляване на ключова температурна граница за малко повече от десетилетие, но учените казват, че катастрофата може да бъде избегната, ако светът действа бързо.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments