Гори с размерите на Франция са пораснали отново от 2000 г. насам

0
109
Гора
Гора. Снимка: Pixabay

Гориста площ с размерите на Франция се е възродила естествено в различни краища на света през последните 20 години, показва проучване, цитирано от „BBC“. Възстановените гори имат потенциала да поемат еквивалента на 5,9 гигатона въглероден диоксид – повече от годишните емисии в САЩ, разкриват природозащитни групи.

Екип, оглавен от Световния фонд за опазване на природата, използва сателитни данни за изграждане на подробна карта на регенерираните гори. Процесът по регенерация на горите се състои от възстановяване на естествено поникналата гориста флора с малка или нулева човешка намеса. Действията варират от наблюдение до засаждане на местни дървесни видове, ограждане на местата, където се отглежда добитък, както и премахването на инвазивни растения.

Уилям Болдуин-Кантело, който е част от екипа на Световния фонд за опазване на природата, твърди, че стимулирането на процеса по естествена регенерация на горите често е по-евтин подход, осигуряващ неутрализирането на повече въглерод, който е по-ефективен за биологичното разнообразие, в сравнение с активното засаждане на нови гори. Въпреки това той предупреждава, че това явление не бива да се приема за даденост, тъй като населението трябва да се стреми да избегне опасните климатични промени, като едновременно с това спре обезлесяването и възстанови унищожените гори.

„Обезлесяването все още се извършва на територията на площи от порядъка на милиони хектари всяка година, което е значително повече, отколкото възстановените такива.“, казва Болдуин-Кантело.

В изследването се посочва, че атлантическата гора в Бразилия дава основание за надежда, тъй като гориста площ, приблизително колкото Холандия, се е възстановила от 2000 г. насам. Подобно е положението и в бореалните гори на Северна Монголия през последните 20 години, където 1,2 милиона хектара гори са пораснали отново. Други места по света обаче трябва спешно да възстановят дървесните си видове, като сред тях са Централна Африка и Канада.

Въпреки оптимистичните оценки учените предупреждават, че горите по света са изправени пред сериозни заплахи. Един от основните проблеми е обезлесяването, което налага гористите райони да се удвоят, за да достигнат минималния праг за опазване на биологичните видове.

Проектът е съвместна инициатива на Световния фонд за опазване на природата, неправителствената организация „BirdLife International“ и Сдружението за опазване на дивата природа, които призовават и други експерти да помогнат за валидирането и усъвършенстването на тяхната карта, която според тях е ключова в изследователски план.

Както е известно, един от най-простите начини за елиминиране на въглеродния диоксид от въздуха е засаждането на дървета. Учените поясняват, че „правилните“ дървета трябва да бъдат засадени на правилното място, за да бъдат достатъчно ефективни при намаляването на въглеродните емисии.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments