Гонят българи от жилища в Прага, от МВнР се задействаха

0
223
Снимка: МВнР
Снимка: МВнР

34 български семейства, живеещи в комплекс към посолството ни в Чехия, са притеснени, че могат да останат на улицата по празниците. От „bTV“ са изпратили запитване до външния министър Екатерина Захариева по казуса, вследствие на което е било спряно решението за напускане и е била разпоредена проверка.

В държавния комплекс от 5 блока към мисията ни в Прага живеят учители, дипломати, специализанти и студенти. Някои от тях са там със семействата си над 15 години, а всяка година преподписвали договор. Това е било допреди дни, когато управителят им заявил, че няма да сключат нов от януари. Галин Божков коментира, че на 18 ноември е получил телефонно обаждане по време, на което му било казано, че не е одобрен – без доводи и мотиви.

Антоанета Янева е друг жител на комплекса. Тя допълва, че посланикът й казал, че нареждането е дошло от София, а апартаментите, които трябвало да бъдат освободени, са 34. От МВнР върнали отговор до медията, в който пишело:

„След като научи от Вас за случая, вицепремиерът Екатерина Захариева се разпореди да се преустанови освобождаването на жилищата от наемателите. Абсурдно и нехуманно е хора, които са обитавали едно и също жилище в продължение на години, да бъдат уведомявани 12 дни по-рано, че трябва да го напуснат, и то по време на Коледните и новогодишни празници.“

Българският посланик в Чехия Йордан Първанов уточни, че според Закона за държавната собственост не се позволявало да има наемни отношения за над 10 години. По думите му имало запитвания за имотите от други българи, но увери, че ще има гратисен период от месеци преди напускането.

„Търсим всички възможности това да не се случи в настоящите условия, а именно пандемия, в с условия сега на празници.“

Потърпевшите искат да им се посочат конкретни основания на решението за напускане.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments