Гл. комисар Николай Николов: Към момента има около 200-240 пожара на денонощие

0
21
Пожар
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Цялостно ситуацията с пожарите в страната е под контрол. Средно при нормално положение те са по 100 и 120 на дневна база, като в момента бройката е двойна, около 200-240 за едно денонощие. Вчера например са били 206 и е имало момент, в който действащи са били 42 разразили от тях едновременно. Това каза гл. комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Пред „БНТ“ той уточни, че само 4 от въпросните 42 огнени стихии са били с по-съществено значение. Такива са били тези в село Любовище. Там огнеборците са успели да извадят възрастна жена от горяща къща. Другите по-значими пожари са станали в Кюстендилсело Долно село и Перник.

Напрежение е имало и над село Розино, но пламъците успешно са овладени, коментира още главният комисар работата на пожарникарите. По негови думи има основателни причини да бъде похвален сериозният капацитет откъм личен състав и техника. Въпреки това, съвсем естествено, „няма човек, който да е на моето място и да каже: достатъчни са ми хората. Всеки ще иска още, ще иска по-добра организация“.

Шефът на пожарната подчерта, че у нас гасенето от въздуха е по-скоро мисия, подходяща за военните. Поддръжката и експлоатацията на хеликоптер „е нещо изключително скъпо и не е по възможностите на всяка една организация“. Притежаването на такъв е от голяма необходимост, но към момента граничните власти у нас не разполагат с машините.

Николов уточни, че с военновъздушните сили разполагат с график чак до октомври, по който е ясно с колко точно хеликоптера разполагат за своевременна реакция при извънредни тежки ситуации. За такива у нас има обучени 3147 доброволци.

Често тези ентусиасти пристигат много въодушевени, но така и не се връщат повторно. Водени главно от желанието си да помогнат, „по къси панталони, джапанки“ те нерядко са опасни за самите себе си. Тънък е моментът, в който се решава как тази енергия и добри намерения да бъдат приложени на терен без излишни рискове за здравето на доброволците.

93 на 100 от всички възникнали пожари са резултат от човешката дейност, едва 7% са се породили от повреда в електрическата система, мълнии и други. Горещите температури, силният, опасен вятър и ниската влажност създават допълнително условия за такива инциденти.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments