ГЕРБ и Патриотите ще подкрепят спирането на заплати за неприсъстващи депутати

0
102
Парламент заседание. Снимка: пресцентър НС
Снимка: пресцентър НС

На среща между ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е било решено да бъдат подкрепени промените в правилника на Народното събрание, които предвиждат при неоправдано отсъствие от три поредни заседания или общо пет за месеца, депутатите да не получават заплати, предаде БНР.

Промените са предизвикани от решението на БСП да бойкотира заседанията на парламента. Идеята за пълното спиране на заплатите за неприсъстващи депутати бе обявена миналата седмица.

Вие, ако не отидете на работа, ще получите ли заплати от вашите работодатели? Смятате ли, че тези, които не идват на работа, трябва да получават заплати?„, коментира председателят на парламентарната група на ГЕЕРБ Цветан Цветанов.

По-рано лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че парламентът може да работи и без участието на БСП. „Какво означава някой да не се явява в Народното събрание? Това означава отказ от изпълнение на служебни задължения… Ами като не присъстваш на работа, трябва да бъдеш уволнен. Това е положението и не мисля, че трябва да има някакво друго третиране на трудовите взаимоотношения, макар че те са по-различни и на народните представители„.

Основната депутатска заплата е 3 519 лева, а според правилника на парламента, колкото и да отсъстват без оправдание, депутатите получават една трета от нея, или 1173 лева. Т.нар. безотчетни пари за допълнителни разходи са две трети от заплатата, или около 2346 лева. При повече от пет неоправдани отсъствия депутатите продължават да получават една трета от тези пари, или 782 лева.

Така, макар и да не ходят на работа, депутатите от „БСП за България“ ще получават около 2 000 лева на месец. Самите социалисти искаха да се откажат от заплатите и допълнителните средства още миналата седмица.

Промените няма да засегнат депутата от ДПС Делян Пеевски, който е бил в парламента само на първото заседание на 44-ото Народно събрание на 19 април 2017 г. Причината е, че голяма част от неговите отсъствия са извинени. ДПС обаче няма да подкрепи поправките.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments