Георги Тодоров: Предвидени са 30 милиона лева за авиокомпаниите

0
34
Министър Георги Тодоров
Снимка: МТИТС

30 милиона лева компенсации са предвидени за авиокомпаниите в актуализацията на бюджета заради пандемичната криза. Това съобщи при изслушването си в парламента служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Този въпрос е свързан с концесията на летище „София“. Причината е, че то е загубило своята функционалност, не е летищен оператор, но има определени средства и активи. Именно с тях може да се подпомогне държавния бюджет, обясни Тородов.

Той е предложил вливане на летище „София“ и летище „Пловдив“, което е 100% държавна собственост. Целта на тази промяна била да се развива летище „Пловдив“ като оператор. По този начин нямало да се разпиляват средствата, които в момента са налични в летище „София“, предаде „24 часа“.

На въпрос на „Демократична България“ за отлагането на заплащането на концесионната такса за последните 10 години министърът обясни, че искане за изменение на договора е постъпило през октомври заради пандемията. Тогава е бил възложен анализ на Световната банка. Оттам твърдят, че отлагането на плащането на концесията за първите 10 години за последните 10 години бил най-удачният вариант.

Но в същото време било факт, че при концесиите на летищата в Бургас и Варна отлагането било само година за година. По думите на министъра ако се тръгне с ревизиране на въпросния анекс, щяло да има по-неблагоприятни последици, отколкото ако се съобразим с него.

Българската държава е получила първоначално концесионно плащане от 660 милиона лева. Било заложено и изграждането на Терминал 3. Ако има нарастване на трафика евентуално щяло да бъде изградена и нова писта за излитане и кацане.

България в момента има пет летища за международни полети. Това съобщи още Тодоров в отговор на друг депутатски въпрос. Той обясни, че изграждането на ново летище на този етап би било икономически необосновано.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments