Георги Събев: В ДППИ нищо не е мръднало от 10 години, целта ми е това да се промени

26
841
Георги Събев
Георги Събев. Снимка: Искра.бг

Главната ми цел ще бъде Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ /ДППИ/ да се занимава с пристанища и те да станат по европейски модел. В момента нищо не е променено от поне 10 години. Това коментира новият генерален директор Георги Събев в интервю за Искра.бг. Той уточни, че всичките му цели са обявени в концепцията му и всеки, който желае може да се запознае с тях.

„Може да се види всяко едно пристанище – и във Варна, и в Бургас, и речните – липса на генерален план, липса на визия, на стратегия, да не говорим за интермодални терминали и така нататък. Остаряла техника. Да не говорим, че не сме подготвени за енергийна ефективност.“

Според Събев първото предизвикателство, пред което ще се изправи, е екипът, с който ще работи.

„Разчитам на съдействие, колкото и наивно да звучи това. Разчитам на това, защото видя се, че както е досега от 10 години нищо не е мръднало. Има доста нови неща, които самото време изисква – най-вече промяна в геополитическите условия, промяна в значението на пристанищата, пристанищната инфраструктура, изискванията от Европейския съюз, нови видове корабни горива. Има много предизвикателства.“

Новият директор изтъкна, че поне 12 години ДППИ „не е мръднало наникъде“, освен че има доста добри заведения на пристанищата и увеселителни паркове.

„Не съм против това, но трябва да се намери балансът и къде е мястото на пристанището, защото от една страна – да, ние отваряме градовете към морето по този начин с тези зони, но от друга страна затваряме морето за държавата.“, обясни експертът.

Събев е категоричен, че една подобна инфраструктура като пристанищен терминал няма как с лека ръка да бъде зачеркната, защото в даден момент тя може да се окаже стратегическа и може да бъде извънредно важна за държавата.

„Много е лесно един терминал да стане градинка, но една градинка да стане корабен терминал е много трудно. Някои от терминалите в момента са такива. Целта ми е да променя плановете на предишното ръководство и други терминали да станат такива. Целта ми е „Пристанищна инфраструктура“ да се занимава с пристанища, а не с допълнителни дейности.“, добави той.

От Искра.бг попитахме Събев дали ще провери твърденията, че някои от директорите на клоновете-териториални поделения на ДППИ имат прегрешения в миналото и дали, ако това се потвърди, те ще понесат отговорността си. Той ни отговори по следния начин: „Едно от основните ми желания е като цяло предприятието да функционира по по-прозрачен начин – да стане ясно какво върши, как го върши и кой го върши, защото за мен това е една капсулована структура, която много малко се вижда от обществеността. Оттам нататък автоматично ще излязат тези неща, които са били вършени в миналото. Все пак казвам – фокусирам се в бъдещето, а това кой какво е правил в миналото ще се види, няма как да бъде прикрито.“

Абониране
Известие от
guest
26 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Tonitoni
Tonitoni
1 месец по-рано

Ти и онова недоразумение Д.Янев сте най-лошото, което се е случвало на ДППИ в последните 10 години! Некомпетентни парашутисти!!!

Кадрови Кадровиков
Кадрови Кадровиков
14 часа по-рано
Reply to  Tonitoni

До 10 тина дни този парашутист ще бъде изметен!!! Диян Димов и Костадин Бачийски да му търсят ново работно място!!!

Nase
Nase
1 месец по-рано

И това как го разбра??? На един ден служба?

Veronik
Veronik
1 месец по-рано

Видя се как “спечели” конкурса
Скоро ще се върнете с Еконтий там откъдето изпълзяхте. Наглец

Познат
Познат
1 месец по-рано

Заверата на онова функционално неграмотно депутатче Костадин Бачийски започна още от времето на служебното правителство,когато назначиха нереализираното си приятелче Янев.Неговият хоризонт се простираше до там, че да установи колко кафе се пие в ДППИ. Абсолютно скандално е , че Министърът Ник Събев още преди да бъде обявен конкурса говореше на ляво и на дясно ,че този смешник Георги Събев му е фаворит. Качиха го на едно корабче правено с европейски пари да го разходят и нашият хамсалак лапна като шаран.А този гьон Георги Събев сега ще трябва да му се обяснява какъв модел на развитие е приет за пристанищата в… Прочети още »

Анонимен
Анонимен
1 месец по-рано

Г-н Събев, много лошо начало, многооооо с такъв евтин PR…. Дори не е смешно, а жалко да си позволявате да коментирате работата на хора, които са светлинни години напред от Вас!!! По-добре мълчете, че ще лъсне колко нищо не разбирате и как не знаете къде сте попаднал!!!

Един българин
Един българин
1 месец по-рано

Божеее, ела си прибери вересиите!
Бачийски – разбирача по пристанищата ли ти го каза това?? Или сам се сети докато се чудеше кога ще вземеш служебната кола и служебния телефон и колко пари ще ти дават, за да се прибереш НА Бургас?!?!?

hrisk
hrisk
1 месец по-рано

Добре че си ти, та да говориш за европейски пристанища, за генерални планове и за светлото бъдеще на ДППИ! Чакаме сега да направиш от градинката терминал, да започнат да товарят и разтоварват на средата на Морска гара на главите на хората и всички тирове да минават през центъра на Бургас, ей така да им е хубаво на бургазлии… и ей така, щото г-н Бачийски иска да си прави бизнес….

VesVes
VesVes
1 месец по-рано

Поредният селяндур, който ще се упражнява за сметка на хората, които имат опит и знания.
Сега ще уредим някой братовчед с някоя поръчка, ще преместим ДППИ-то в Бургас, за му е на удобно на него и да може по-лесно да си върти далаверките…..

Христо Василев
Христо Василев
1 месец по-рано
Reply to  VesVes

Тез дето имат опит и знания какво са направили досега ?
И там е само схеми
Мрънкате защото май ви развалят бивака …

Iliksan
Iliksan
1 месец по-рано

Хахаххахаххах смешник! Цял Бургас те разнася, че за нищо не ставаш, е сега ти намериха удобен пристан, да те разберат и в София що за стока си глупак

Горд ПП-еец
Горд ПП-еец
1 месец по-рано

Уважаемият г-н Събев, ортак на г-н Събев(този в оставка) за когото бяха изменени условията за заемане на позицията ген. директор от 5 години профилиран стаж на 5 години общ стаж щял да доведе промяната…както и да е…отделно нагълтва въдицата преди избори…абсолютна липса на политическа култура и дългосрочно планиране – за кога ще „променяте“ г-н Събев като предстоят избори? През тези последни 10 години, пристанище Бургас вдъхна живот на целия регион, а „ресторантчетата“ са на пъпа на центъра на самия град откъдето идвате. Тези ваши планове да стоварвате контейнери до най-скъпата и европейска улица на регионалния Ви град са наистина напредничави…но… Прочети още »

Iskrenmil
Iskrenmil
1 месец по-рано

То се вижда кой какво е правил в миналото, г-н Събев, вижда се и какво правите в настоящето – едно нещо да работи и вие да го развалите. Идва един министър дето си купи поста, сложи един никому неизвестен “пристанищен експерт” да се изхожда да метеното, щото с един общински съветник ядат и пият на една маса, да има кинти за след като си идат Киро и компания.
Дните ви са преброени, ясно е.

Baba Ilijca ot Ruse
Baba Ilijca ot Ruse
1 месец по-рано

Ганьооо, кой беше ти да даваш оценки? Какво се обясняваш, ще си идеш, както си дошъл – спуснат от ПоДмяната на имбецила Киро и побъркания му министър!

Slamko
Slamko
1 месец по-рано

Много сте задълбочен г-н Генерален директор. Зелен преход, терминали, пристанища – само тези думички ли научихте – нахвърляни без никакъв смисъл? Очевидно много сте се подготвяли за конкурса? или не ви остана време докато бяхте по софрите с онези недоносчета от СЕК г-н Константин Бачийски и г-н Диян Димов?!???!

Бай Ставри
Бай Ставри
1 месец по-рано

Нито европейска, нито КЛАСА сте вие, даже средни и посредствени не сте – ДЪНОТО сте вие! Мижитурки, президентът скоро ще ви изрита

Да живее България
Да живее България
1 месец по-рано

Капитан Събев е най-доброто нещо, който може да се случи за развитието на пристанищата в България.

Познат
Познат
1 месец по-рано

А бе какъв капитан е този Г.С., ПЪЛЕН ИЗМЕКЯР!!! ВИЖТЕ МУ САМО МУТРАТА НА КАКВО ИЗГЛЕЖДА – ГЛАДНА СВИНЯ БЛАТСКА!!!

ДППИ
ДППИ
1 месец по-рано

Браво, Георги Събев е един честен и почтен човек

Искра
Искра
1 месец по-рано
Reply to  ДППИ

„Не е мръднало“- това може да напише само една дребна злобна душичка попаднала на поста от улицата, пардон от Бургас. Жалко!

Христо Василев
Христо Василев
1 месец по-рано
Reply to  Искра

Е кажете какво е мръднало ,само плюете

Експерт
Експерт
1 месец по-рано

Чистачките в ДППИ имат повече акъл от тоя!

Гошо
Гошо
1 месец по-рано

Г-н Събев защо не си вършите далаверките без да коментирате, ама вие и затова нямате мозък.Трайте си и действащите, че нямате много време- служебното правителство от вас ще започне шутирането на всички кадри на Подмяната.

ДППИ
ДППИ
1 месец по-рано
Reply to  Гошо

Защото Георги Събев не се занимава с далавери, за разлика от повечето му предшественици. С избирането му секват кранчетата на много плазмодии, които са живяли източвайки държавата.

Познат
Познат
1 месец по-рано
Reply to  ДППИ

Събев ли не се занимава с далавери бе?!? Той само далавера в главата му, заедно с тези измекяри – братя Бачийски, дето особено единия е директно за затвора!!! А ми Южно българският му център – печатница за сертификати. Кой ходил, кой не ходил на курс, а дали въобще е имало курс или само плащаш и готово. Даже хора които не са и в страната като си платят и хоп сертификатче. Този си е за прокурор от всякъде, а те директор го правят. Петко Бачийски е замислил пак някаква далавера!!!

Христо Василев
Христо Василев
1 месец по-рано

А дано
Да ги разкара тези заведения от Варна -Изток ,не им е там мястото …
Големите обещания на тимаджийте за овеселителен парк ги видяхме ,заприлича на селски панайр…