Подходящ ли е Ивайло Иванов за изпълнителен директор на ДППИ?

0
1052
Ивайло Иванов
Ивайло Иванов. Снимка: Facebook

В редакцията на Искра.бг беше получен сигнал, в който се посочва, че Ивайло Иванов не трябва да заема поста директор на териториалното поделение „Пристанище Бургас“ и не трябва да бъде назначаван за директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ /ДППИ/, както някои влиятелни бизнесмени искали това да се случи.

Ивайло Иванов е роден през 1981 година. Той е млад, образован, женен и има две деца. Колегите му го описват като амбициозен, работохолик и човек, който си разбира от работата. Преди да бъде назначен на поста директор е работил като специалист в териториалното поделение на ДППИ в Бургас и на тази позиция той е натрупал опит, който в момента му е от полза. Според мнозина той притежава нужните познания и качества, за да заеме поста директор на Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“, защото е и „послушен“. Според други има необходимите за това знания, но не е умее да ръководи хора, което го прави неподходящ.

Декларациите за конфликт на интереси и имущество на Ивайло Иванов са подадени в срок и в тях няма нищо необичайно. Той получава заплата от няколко хиляди лева, която е достатъчна за издръжката на четиричленно семейство, което може да води приличен живот с нея. Освен това съпругата му работи в друга държавна агенция и общият доход на семейството е много добър.

Името на Ивайло Иванов не се свързва със скандали, престъпления или други действия, които да го злепоставят по някакъв начин и да настроят обществото срещу него. Така на пръв поглед той е идеалният кандидат за един висок пост, но…

Както Искра.бг вече писа Ивайло Иванов е бил кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС от листата за Бургас на парламентарните избори, които се проведоха на 4 април тази година. Той е сочен за кадър на младежката структура на ГЕРБ в морския град. За Ивайло Иванов се говори, че е близък с Иван Вълков, който е общински ръководител на ГЕРБ в Бургас. В 41-ото Народно събрание Иван Вълков бе председател на Комисията по транспорт. В 42-ото той бе само член, но тогава ГЕРБ беше в опозиция. В 43-я парламент Вълков беше зам.-председател на транспортната комисия. А в следващия парламент отново беше неин член.

Иван Вълков
Иван Вълков. Снимка: Facebook

Интересен е фактът, че според подателя на информацията до Искра.бг напоследък Ивайло Иванов е забелязван с общинския съветник от БСП Йордан Георгиев, който е и председател на спортната комисия в Общински съвет – Бургас. Според запознати ГЕРБ „потъват“ и Иванов си търси ново крило, което да го закриля. Времето ще покаже дали ще напусне потъващия кораб и ще се качи на борда на БСП. Но действията на Ивайло Иванов показват, че скъсването на нишката с ГЕРБ вероятно предстои, ако вече не е направено.

Йордан Георгиев
Йордан Георгиев. Снимка: Facebook

Това му действие да „избяга“ от ГЕРБ било напълно логично, защото Ивайло Иванов бил от хората, които искат да са със силните на деня. А вече е ясно, че в момента ГЕРБ са на хуманно дишане и който може ще се спаси, а останалите ще потънат заедно с тях. Ако утре друга политическа сила изгрее на хоризонта, то твърде е вероятно Иванов да се насочи към нея.

И още факти за Ивайло Иванов. Назначен е за директор на бургаския клон на ДППИ от Николина Ангелкова като служебен министър на транспорта през октомври 2014 година в последните дни на служебното правителство. Той поема поста от инженер Илиян Тенекеджиев. По това време Иван Вълков е избран отново за депутат от ГЕРБ в 43-ото Народно събрание, чието първо заседание е на 27 октомври 2014 година.

Справка в Търговския регистър показва, че името на Иванов фигурира още в „Зона за обществен достъп – Бургас“ АД, което самият той потвърди пред Искра.бг, в Сдружение на собствениците „Бургас“, както и в Сдружение за демократично образование „Фар“. Видео в интернет от телевизионно предаване свидетелства, че Ивайло Иванов е част и от Националното сдружение „Младежки глас“.

Подателят на сигнала разкри още, че в момента значим за Бургас проект зависи и от директора на териториалния клон на ДППИ, тоест и от Ивайло Иванов. Проектът е значим както за града, така и за определен бизнесмен, които се занимава с обществени поръчки и хотелиерство.

Значим проект на национално ниво пък зависи от директора на ДППИ. Източникът ни твърди, че Иванов е бил подготвен за директор на централното ДППИ, но назначаването на Добромир Янев за момента е объркало тези планове. Въпреки това задкулисните усилия той да бъде поставен на този пост продължавали. Причината е, че влиятелен бизнесмен се застъпва за него, а в замяна ще му бъде върната услуга, свързана със значим проект, който е удълбочен във Варна. И ако в случая с проекта в Бургас става въпрос за десетки милиони, то при варненския се касае за стотици милиони.

Направихме опити да се свържем с Ивайло Иванов, за да разберем неговата гледна точка по поставените въпроси, но той не отговаряше на своя мобилен телефон. Искра.бг продължава да следи казуса.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments