Георги Киряков: Възможността да се състави правителство е равна на нула

0
19
Георги Киряков
Снимка: Facebook

Държавният глава Румен Радев не е имал други избор, освен да връчи третия мандат а БСП. Той разглежда нещата от гледна точка на това как трябва да се постъпи по протокол, а не какво иска обществото. Темата пред „Bulgaria ON AIR“ коментира политологът Георги Киряков.

Той е убеден, че без значение при кого отиде третият мандат, възможностите да бъде съставено редовно правителство са равни на нула.

Неприятни бяха игрите на противоречия, на които станахме свидетели, каза още Киряков. Според него най-опитни в тези схеми са ГЕРБ и ДПС, на които подобни ходове в политиката съвсем не са чужди. 

„Демократичният инстинкт на българина го няма и не е създаден. Ние си търсим модела на силната ръка – който го е осъществявал, той е печелил дотук“, констатира политологът.

Според него народопсихологията на българина да се търси винаги водач не води до адекватни резултати. Може би това трябва да се промени и младите да отидат да поживеят навън, за да видят как реално трябва да се случват нещата. 

„Има място за нов политически проект, Кирил Петков ще е новият месия“, заяви Георги Киряков по темата. Той обаче допуска, че ще се стигне вероятно отново до уговаряния в парламента. Именно там има „една група партийци“, които са привърженици на махленските разпри. Те за пореден път ще крещят, „че трябва да се върнем към изконните ценности“, абсолютно непозволявайки да се чуе разумна дума.

Политологът Любомир Стефанов пък асоциира третия мандат на „пробита кофа“, нещо, което е загубено цялостно като концепция. Изобщо в българската политика експертността е равносилна на перверзия.

Стефанов смята, че народът очаква интересите му да бъдат представени детайлно, а това от всякъде означава коалиция. Макар ситуацията в страната да е особено сериозна, депутатите не успяват да стигнат до решение и е повече от непонятно как може да е налице такъв казус.

Експертът мисли, че е „твърде конспиративно е да се говори за това, че държавата върви към президентска република“. Редно е да се търси диалогичност и да не се стига винаги до ровенето и намирането на крайни обяснения, а да се действа професионално.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments