Fabbriche di Careggine: Древно селище, потопено от 1994 г., може да се появи отново

0
231
fabbriche di careggine
Снимка: Скрийншот от видео на YouTube

Древно италианско село, което е било потопено при построяването на язовир за водно електричество през 40-те години на миналия век, може да се появи отново следващата година. Селото, построено през 12 век, носещо името Fabbriche di Careggine в Тоскана, северната част на Италия, е залято трайно през 1946 г., за да се направи място за изграждането на огромното водно тяло. Селището е останало запазено, но незабелязано, в продължение на десетилетия.

Езерото Вали, на чиято територия се намира селото, е трябвало да се отводнява от време на време, за да може да се поддържа язовирът. Последно това се е случило през 1994 г. Fabbriche di Careggine се състои от няколко каменни къщи, църква, гробище и мост, които могат да се видят, само когато 34 милиона кубически метра вода са източени.

Последният път, когато езерото е било източено повече от милион туристи са се отправили към мястото, за да разгледат изоставената средновековна архитектура. От провинцията обаче се  разпространи новината, че езерото ще бъде източено през следващата година, за да разкрие за пореден път скритото под него село.

Според Лоренца Джорджи, дъщеря на бивш кмет в района, надеждни източници на информация са потвърдили новината. В публикация във Facebook, която е преведена от италиански, тя каза:

Информирам Ви, че от определени сигурни знам, че през следващата година, през 2021 г., езерото Вали ще бъде изпразнено. Последният път, когато беше изпразнено, беше през 1994 г., когато баща ми беше кмет и дойдоха повече от един милион души.“

Надявам се, че догодина ще успеем да повторим и дори да надминем този голям успех и да получим също толкова внимание.“, добави тя.

Местните власти в околните райони се опитват от няколко години да изпразнят водното тяло, за да стимулират местния туризъм и заетостта. Енел, един от служителите, които поддържат язовира, обясни пред „Sky News“: „Този проект е символ на разбирателство, тъй като стимулира местните инициативи за подобряване на района, а в момента се формализира между нашата група и община Вали ди Сото.“

Ще бъде създадена работна група, която да определи как ще се осъществи проектът.“, допълни той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments