Пакистан: Местни жители са в „капан“ заради преливащо езеро

0
17
Наводнение
Наводнение. Снимка: Pixabay

Има твърде много вода. Ще се удавим.

Това са опасенията на жителите на пакистанското село Сехта Сехандж, където наводненията, причинени от преливането на най-голямото езеро, са принудили много жители да останат блокирани в капана на покачващото се ниво на водата. Езерото Манчар, което е увеличило площта си със стотици квадратни километри поради комбинираното въздействие на силния мусон и топящите се ледници, е заляло обилно бреговете си за трети път вчера, оставяйки близките села под няколко метра вода, предава „CNN“.

Пакистанските власти отчаяно се надпреварват с времето, за да намалят нивото на водата в езерото, което се намира в Синдвтората по население провинция в страната, в която живеят близо 48 милиона души. Те се опасяват, че водата може да залее и близките градове. За да предотвратят този сценарий, в неделя експертите за борба с бедствията и авариите обявиха, че са изчакали езерото да прелее два пъти, след което са опитали да пренасочат част от водите му към по-слабо населени райони. Това обаче е довело до наводнения в по-малки села, които са засегнали около 135 000 души, заяви по-рано днес пред „CNN“ министърът на земеделието и напояването на провинция Синд Джам Хан Шоро. Той обясни още, че този ход е бил необходим, за да се избегнат по-мащабни наводнения в окръг Даду, където живеят около 1,55 милиона души.

Езерото е преляло и вчера, като според метеоролози това е естествено явление за този период от годината. Шоро заяви също, че в неделя властите са се опитали да предупредят хората в градовете в близост до езерото, че то ще прелее, като са ги призовали да напуснат временно района.

Мурад Али Шах, главният министър на провинция Синд, заяви по-рано днес, че е било крайно наложително водата да бъде отклонена, тъй като в противен случай градовете, разположени на разстояние до 100 км от езерото, като Сехван, Даду и Мехар, са щели да бъдат сериозно застрашени. Въпреки че тези райони са пощадени, поне засега, близките села са сериозно засегнати от бедствието. Много селяни сега са принудени да избират между това да останат в района на домовете си и да рискуват да бъдат засегнати от наводнения или да напуснат домовете си и да потърсят подслон и помощ другаде.

Нови сателитни снимки, предоставени от лабораторията „Sentinel“ на Европейската космическа агенция (ЕКА), показват как езерото се е разраснало през последните два месеца до площ от стотици квадратни километри вследствие на рекордните количества дъжд. Някогашните острови и полуострови в езерото вече не се виждат, а околните земи са обилно напоени с вода. Сателитните снимки показват също, че въпреки постигнатите успехи до момента нивото на водата в езерото остава опасно високо, което подсказва, че вероятно се очакват още нещастия за жителите на близките села.

35-годишният Гулам Муртаза от Сехта Сехандж споделя, че правителството е предупредило селото му, че то остава в опасност, тъй като е разположено по течението на водния басейн.

Те казват, че не е имало друг начин да се действа, но нашият район е наводнен,„, казва още Муртаза.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments