Ескалация при сраженията в Източна Украйна

0
41
Война в Украйна
Война в Украйна. Снимка: Pixabay

Обстрелът по Северодонецк и Лисичанск продължава. Нападението над Храков вече взе над 9 жертви. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че действията на Русия в Източна Украйна отразяват „очевидна политика на геноцид“. Руските войски атакуват едновременно в няколко района, съобщиха от министерството на отбраната на Украйна.

От Русия посочиха, че няколко чуждестранни плавателни съда, сред които и българският кораб „Царевна“, още не са напуснали Мариупол, въпреки че руските въоръжени сили са разминирали акваторията на пристанището. Те призоваха собствениците на чуждестранните кораби да ги изведат.

Припомняме ви, че руските войски достигнаха покрайнините на Северодонецк – една от последните крепости на украинците в Луганска област. Властите в Киев твърдят, че Русия разполага ракети „Искандер“ в Беларус, за да цели обекти в Западната Украйна.

Президентът на Беларус нареди създаването на ново военно командване близо до границите на страната с Украйна. Руското командване разпространи кадри на изстрелването на такава ракета с малък обсег, без да се уточнява мястото й.

Войната в Украйна остана водеща тема в изказванията на световните лидери и в последния ден на икономически форум в Давос.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments