Енергийната свързаност бе акцент в срещата на българска правителствена делегация с гръцкия премиер

0
25
Асен Василев и Кирякос Мицотакис
Асен Василев и Кирякос Мицотакис Снимка: МС

Акцент в днешната среща на българската правителствена делегация, водена от вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис бе енергийната независимост, съобщават от МС.

В състава на делегацията са Калина Константинова, вицепремиер по ефективното управление; Александър Николов, министър на енергетиката и Божидар Божанов, министър на електронното управление.

Вицепремиерът Асен Василев подчерта важността на енергийната свързаност в региона за повишаване на сигурността на газовите доставки, особено при ескалацията на напрежението в Украйна.

Той изрази увереността на българското правителство, че работата по изграждането на интерконектора между България и Гърция ще бъде завършена възможно най-бързо.

„Готови сме да работим, заедно с Гърция по въпроса за снабдяването с електрическа енергия и да гарантираме, че няма да има прекъсване на доставките“, увери заместник министър-председателят.

На срещата беше обсъдено реализирането на съвместните инфраструктурни, транспортни, енергийни проекти и дигитални мрежи, имащи стратегически характер както за двете страни, така и за развитието на целия регион. Подчертано беше отличното ниво на българо-гръцките отношения и общата воля за по-нататъшното им задълбочаване.

Двете страни изразиха обща подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани.

„Вашата визита днес е в критичен момент, който изисква координация и взаимодействие в рамките на ЕС и НАТО. Признаването от Русия на „независимостта“ на самопровъзгласилите се републики в Донецк и Луганск е нарушение на международното право, териториалната цялост на Украйна и Минското споразумение. Един от възможните негативни ефекти от ескалацията на кризата в Украйна в енергийния сектор“, посочи премиерът Мицотакис.

Двете страни се съгласиха, че в тази трудна ситуация ще работят в тясно сътрудничество за гарантирането на непрекъснатостта на газовите доставки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments