Експерт: У нас липсва стратегия за ранно детско развитие

0
12
Храни за деца
Снимката е илюстративна

В България липсва стратегия за ранно детско развитие, твърди Росица Милкова от Тръста за социална алтернатива, ръководител на кампанията „Първите години – първи приоритет”.

Специалистът е категоричен, че е нужно да се даде гласност на проблемите от това естество. Липсва фокус върху периода от 0 до 3 години при подрастващите, а това именно е времето, когато се развива до 80% от детския мозък.

Немалък процент, около 16 на 100, от децата до 6-годишна възраст пък живеят в тежки жилищни условия и крайна бедност. Тези факти налагат спешни изменения в провежданите у нас методики.

Нашата страна е на водещите места по детска смъртност в Европейския съюз, забелязват се и обезпокоителни тенденции на национално ниво, уточни още експертът пред „БНР“.

Разгледана в ефир бе и темата за децата със специални потребности, които се нуждаят от спокойна и приемаща среда, както и индивидуална подкрепа в детските градини и другите образователни звена.

Милкова спомена и за редица пропуски в така наречените обществени услуги и по-конкретно в тяхната достъпност за различните малчугани. Те обикновено са базирани в областните градове.

У нас липсва и регламентирана от държавата услуга, която да формира адекватни родителски умения, не пропусна да отбележи ръководителят на кампанията „Първите години – първи приоритет”.

За цялостно промяна са нужни освен реално работещите пилотни практики, с които вече разполагаме, но и въвеждането им като част от държавната политика в държавата. И най-вече предприемане на съответни действия, допълни Росица Милкова. Те ще осъществят координацията между институциите, която в момента липсва.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments