Екоорганизация: Подадохме сигнал до МОСВ за некартирани дюни на плаж „Алепу“ заради „екокъмпинга“

0
158
Местност
Местност "Алепу". Снимка: Анна Георгиева

Обществената екоорганизация „Зелени закони“ са подали сигнал днес за некартирани дюни на плаж „Алепу“ заради „екокъмпинг“, сигнализираха екоактивисти до Искра.бг. Става въпрос за част от ивицата на „Шофьорския плаж“, която е в непосредствена близост до известната „подпорната стена“ на „Алепу“. Имотът е бил заграден от инвеститор с намерението да направи на него „екокъмпинг“. Ограденият терен обаче попада в защитена зона „Ропотамо“ за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна, което активизира природозащитниците и институциите.

Припомняме ви, че вчера Анна Георгиева обяви пред медията ни, че ще се свърже със „Зелени закони“ заради дюните около имота. Тя заяви:

„Ние сме решили да сигнализираме Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, за да състави експертна група и да установи дали там съществуват дюни и дали се унищожават. Отделно плажът има концесионер, а фактически гражданите нямат пряк достъп до него. Концесионерът трябва да осигури достъп за хора с инвалидни колички. Тук идва въпросът: По какъв начин те ще стигнат до морето? Този имот попада в двете защитени зони „Ропотамо“ и „Комплекс Ропотамо“ и освен това е в Зона А за черноморското крайбрежие, където на 100 метра от акваторията не може да бъде строено и правено каквото и да било, т.е. тези хора по никакъв начин нямат право да извършват тази дейност там. Те имат единствено инвестиционно намерение и предложение и в крайна сметка, без да са получили разрешение от РИОСВ-Бургас. Пусната е и процедура по ОВОС заради това, че попада в защитени зони. Това е инвестиционно предложение, което подлежи на обществено обсъждане, екозащитниците заявихме категорично, че сме против унищожаването на един от малкото девствени плажове в България. Искаме да се запази плажната ивица. Няма да позволим изграждането на този къмпинг и се обръщаме към всички възможни инстанции да ни съдействат.“

От екоорганизацията са се задействали и са подали сигнал до Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ за некартирани дюни на плаж „Алепу“. От „Зелени закони“ очакват министерството да назначи инвентаризация от експерти и при установяване на дюнна растителност – да изискват вписването на имота в официалната карта на дюните в България.

Към момента МОСВ е спряло строителните намерения, но само временно заради липсващи екооценки за съвместимост с двете зони от „Натура 2000“, в които попада имотът. От организацията посочват:

„Сигналът е пратен след обаждане на граждански активисти на 3 юли. Бяхме уведомени за започнало изграждане на къмпинг в кадастрален номер 67800.49.36, област Бургас, община Созопол, местност „Алепу“. След анализ установихме, че имотът е с вид собственост „Частна“, вид територия „Урбанизирана“, НТП “За курортен хотел, почивен дом“, площ 4358 кв/м, стар номер 770, квартал 49, парцел V, Заповед за одобрение на КККР № РД-18-60/04.10.2007 година, Заповед за изменение на КККР № КД-14-02-870/15.05.2012 година, до южния край на езерото Алепу.“

Строителството в имота е временно спряно до извършване на процедури по ЗБР и ЗООС.

„С учудване констатираме, че границата на картираните дюни на този плаж в специализираната кадастрална карта (СКК), изработена по реда на чл. 6 от ЗУЧК и приета на 14.05.2015 от АГКК, стига точно до границата на този имот на юг, въпреки че плажната ивица продължава още половин километър. За този половин километър не е изработена такава карта, въпреки същата морфология и топография на терена, т.е „морски плаж“, съгласно чл. 6, ал.2 от ЗУЧК. В допълнение констатирахме при проверка, че в района има още няколко подобни имота до плажа, а именно – 67800.49.25, 67800.49.26, 67800.49.27, 67800.49.36, 67800.49.37, 67800.49.38, 67800.49.19, 67800.49.29. Тези имоти или части от тях на ортофотоснимките наподобяват много дюнна растителност и би следвало и за тях да има СКК и обозначение за „морски плаж“, съгласно чл. 6, ал.2 от ЗУЧК“, констатират от „Зелени закони“.

Към момента тези имоти се водят частни или общински урбанизирани терени, станали такива след процедура по смяна на предназначението им от неурбанизирана в урбанизирана. Кадастралният план е от 2007 година, то строителство на тяхната площ не е извършена и съгласно чл. 64а, ал. 1 от правилника за прилагане на Закона за опазване на земеделските земи и трябва да бъде върнат предишният начин на трайно ползване и предназначение на терена.

„В тази връзка молим МОСВ за извършване на теренна проверка за наличие на дюни на тези територии, с последващо възлагане на процедура за изработка на специализирана карта (СКК) и включването им към морския плаж „Алепу“, съгласно ЗУЧК“, посочиха от организацията.

От Искра.бг се свързахме и с представителя на инвеститора на „екокъмпинга“ Димитър Димитров. Той каза:

„Идеята за къмпинга беше да направим нещо екосъобразно с кемпери, каравани, без да има строителство. Тази зона е много спорна, но все пак всичко е легално – земята е урбанизирана, придобита е с „бяла сделка“ от Община Созопол, като я придобих от „Алепу Вилидж“. Главната идея беше всичко да е екосъобразно, затова оградата е направена законово и е 60 см. Отдолу не е плътна, за да могат да преминават животинските видове. Зона „Ропотамо“ 001 е защитена зона за птици, не е със защитена флора. Назначена ни е Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/, като в нея е написано, че е за постоянен къмпинг. Аз обаче не съм постоянен къмпинг, аз съм глемпинг с палатки и няма нищо постоянно там. Спекулира се с това, че ще се изгражда ел. и постоянен водопровод, което е тотална глупост, защото ние сме със временни връзки. От екоинспекцията ми казаха, че ако в парцела къмпингуват каравани или кемпери, аз ще бъда глобен, заради това аз сложих декоративна ограда, която е 60 см и сложих табели „Частен имот“, за да не ме санкционират.“

Представителят на инвеститора уточни, че теренът е частна урбанизирана собственост. По думите му той разполага със скица, доказваща, че е тяхно притежание и абсолютно всичко е легално. Според него екоинспекцията прескача правомощията си, тъй като Община Созопол му е пратила писмо, в което е упоменато, че не се изисква разрешение за строеж, за да поставя дървени скари и химически тоалетни.

„Имотът се намира в защитена зона за прелетни птици и ние по никакъв начин не нарушаваме цялостта на околната среда, не съм направил нито едно заравняване на терена. Изрязали сме само трънки и трева, за да може да се минава свободно. Не сме нарушавали денивелацията. Скарите са направени така, че да няма никакво копаене и никакво разрушаване на терена, а оградата не влияе на преминаването на буболечки, змии, гущери, таралежи, костенурки и всякакви други животинки. Предвидили сме го. Там няма да бъде излят нито един литър бетон, няма и да позволим някой да ни репресира чрез държавни институции, за да излее той бетон“, категоричен бе Димитров.

От Искра.бг ще продължим да следим казуса!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments