Представителят на инвеститора на „екокъмпинга“ в „Алепу“: Ще заведем дело срещу РИОСВ-Бургас за вреда

0
406
Димитър Димитров,
Димитър Димитров, "Алепу". Снимка: Димитър Димитров, Фейсбук

Представителят на инвеститора, който загради терен край „подпорната стена“ на Шофьорския плаж в местността „Алепу“, Димитър Димитров ще заведе дело срещу Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/-Бургас за причинена вреда. По думите му имотът е бил отделен с намерението да се направи на него „екокъмпинг“. Той обаче попада в защитена зона „Ропотамо“ за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна, което активизира природозащитниците и институциите. Той коментира пред Искра.бг :

„Аз съм тежководолаз и капитан. Цял живот съм се занимавал с това и реших просто да почна нещо, което е в мой стил. Понеже в морето живееш без особени удобства и исках да направя нещо екосъобразно, което също да е без тези удобства, но по свой собствен начин, което да е красиво. Нямам абсолютно нищо общо с всички фирми, с които ме провокират и спекулират. Ние сме си едно изградено дружество от миналата година. Имахме нужда да съберем идеи как точно да осъществим проекта, как би било най-удачно и инвестиционно добре, за да не търпим големи загуби. В момента заради натиска на РИОСВ-Бургас, ние имаме огромни финансови загуби и сме наели адвокат Димитър Марковски, за да може да си потърсим правата по съдебен път. Ще заведем дело за вреда на екоинспекцията.“

На 13 май в РИОСВ-Бургас е внесено уведомление за инвестиционно предложение „Разполагане на преместваеми обекти в поземлен имот“ с възложител „Еко кемп парадайс“ ЕАД. Съгласно представената информация, в имота се предвижда разполагане на 15 дървени декинги с цел поставяне на палатки за отдаване под наем за екокъмпингуване, както и контейнер за охрана, и санитарни контейнери с тоалетни, мивки, душове. Собственикът посочи:

„Идеята за къмпинга беше да направим нещо екосъобразно с кемпери, каравани, без да има строителство. Тази зона е много спорна, но все пак всичко е легално – земята е урбанизирана, придобита е с „бяла сделка“ от Община Созопол, като я придобих от „Алепу Вилидж“. Главната идея беше всичко да е екосъобразно, затова оградата е направена законово и е 60 см. Отдолу не е плътна, за да могат да преминават животинските видове. Зона „Ропотамо“ 001 е защитена зона за птици, не е със защитена флора.“

„Проблемите ни започнаха още в самото начало, когато входирах документите за становище в РИОСВ-Бургас, те прескочиха техния 14-дневен срок. Три дни подред аз ходих да търся становището, при което ме прехвърляха на различни служители, които ми отговаряха, че не знаят какво да правят, защото нямали кадри. На третия ден се свърза с мен директорът на РИОСВ-Бургас и ми каза, че ще бъде извършен предварителен оглед в мое присъствие. На следващия ден ги чаках с адвокат ни да дойдат, за да сме сигурни и двете страни, че всичко е легално и законно. Те не ми се обадиха, затваряха на повикванията ми и не ми връщаха обаждания, при което след 3-4 часа мой познат ми каза, че има хора в имота. От Бургас тръгнах за Созопол и видях няколко души, които бяха в частния ми имот. Те ме информираха, че са от РИОСВ и не са длъжни да ми уведомяват за пристигането си и за предварителния оглед. Поисках протокол, който не ми беше предоставен, даже не получих никакъв документ. След това започнаха да се заяждат с мен“, оплака се Димитров. Той продължи:

„На следващия ден ми беше назначена Оценката на въздействието върху околната среда /ОВОС/, като в нея е написано, че е за постоянен къмпинг. Аз обаче не съм постоянен къмпинг, аз съм глемпинг с палатки и няма нищо постоянно там. Спекулира се с това, че ще се изгражда ел. и постоянен водопровод, което е тотална глупост, защото ние сме със временни връзки. От екоинспекцията ми казаха, че ако в парцела къмпингуват каравани или кемпери, аз ще бъда глобен, заради това аз сложих декоративна ограда, която е 60 см и сложих табели „Частен имот“, за да не ме санкционират.“

Представителят на инвеститора уточни, че теренът е частна урбанизирана собственост. По думите му той разполага със скица, доказваща, че е тяхно притежание и абсолютно всичко е легално. Според него екоинспекцията прескача правомощията си, тъй като Община Созопол му е пратила писмо, в което е упоменато, че не се изисква разрешение за строеж, за да поставя дървени скари и химически тоалетни.

„На мен ми бе наложена един път глоба, че влизам в държавна територия, която има дюни. Странно е, отляво от мен всичко да е в дюни, а в нашия парцел да няма нито една дюна. Изведнъж те преценят с техен китайски джипиес, че аз съм в чужда територия. Няма как техника от геодезистическа лаборатория да е по неакуратна от джипиес и ми наложиха мярка ПАМ – предварителна административна мярка, спиране на монтаж. Това обаче не е монтаж, а са градинските скари, където от Община Созопол в единия от документите пише, че са градински и паркови елементи“, твърди Димитров.

При наш въпрос: „Дали има някой, който иска да наложи натиск върху него?“ Димитър Димитров отговори:

„Абсолютно! Според нас целта е там да няма нищо екосъобразно, защото ние сме твърди противници на бетона, не искаме да имаме нищо общо с хотелските комплекси, с къщите за гости, с бунгала. Ние искахме да имаме палатки, които да не вредят по никакъв начин на нищо, което да е диво, нещо номадско, нещо различно. Но в това нещо някои виждат поредния хотелски комплекс, който може да се появи на първа линия, защото ако ние се откажем, това означава, че се отказваме от земята. След това ще я придобие някой друг, който ще си построи каквото е решил.“

Димитров потвърди, че двете фирми „Алепу вилидж“ и „Еко кемп парадайс“ ЕАД са две различни дружества. Той се обърна към екозащитниците:

„Имотът се намира в защитена зона за прелетни птици и ние по никакъв начин не нарушаваме цялостта на околната среда, не съм направил нито едно заравняване на терена. Изрязали сме само трънки и трева, за да може да се минава свободно. Не сме нарушавали денивелацията. Скарите са направени така, че да няма никакво копаене и никакво разрушаване на терена, а оградата не влияе на преминаването на буболечки, змии, гущери, таралежи, костенурки и всякакви други животинки. Предвидили сме го. Там няма да бъде излят нито един литър бетон, няма и да позволим някой да ни репресира чрез държавни институции, за да излее той бетон. Това в бъдеще ще бъде един екосъобразен къмпинг, в който няма да има нищо незаконно.“

Ще бъде ли отворен за ползване екокъмпингът този сезон?

„Ако оборим РИОСВ-Бургас достатъчно бързо в съда, абсолютно да. Постоянно минават хора и ни питат кога могат да си наемат палатка, имаме подписани предварителни договори, които поради невъзможността сега да изпълним, търпим финансови загуби, защото трябва да обезщетим хората, които са ни предплатили. Има огромен интерес и от страна на плажуващите. Хората виждат как всяка сутрин минавам и почиствам по 2-3 чувала боклук, въпреки че не ми е работа“, подчерта Димитров.

Припомняме ви, че проектът „Алепу вилидж“, който първоначално беше представен като строителство на „подпорна стена“, която трябва да предотврати последиците от активирало се свлачище, беше започнат от „Главболгарстрой“, която често печели големи обществени поръчки в пътното строителство. От фирмата обаче решиха да се оттеглят от строителството няколко месеца след началото на сагата заради „негативна кампания и отрицателен обществен отзвук“, свързани с изграждането му.

Впоследствие проектът „Алепу вилидж“ беше купен от фирмата „Блек Сий Фемили Резиденс“. Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ възложи на 15 март техническа експертиза на Университета за архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ за събаряне на незаконния строеж, за какъвто беше обявен с окончателно решение на Върховния административен съд през ноември 2021 година.

От Искра.бг ще продължим да следим казуса!

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments