ЕК предлага нови правила за по-качествен въздух и вода

0
27
Мръсен въздух
Мръсен въздух. Снимка: Pixabay

От Европейската комисия /ЕК/ предлагат по-строги правила, свързани със замърсителите на атмосферния въздух, повърхностните и подземните води и пречистването на градските отпадъчни води. Чистият въздух и вода са от съществено значение за човешкото здраве и екосистемите. Само замърсяването на въздуха значи, че около 300 000 европейци умират преждевременно всяка година, а предложените нови правила ще доведат до понижаване на броя на случаите на преждевременна смърт, дължащи се на фини прахови частици /ПЧ2.5/, с над 75% за 10 години.

Новите правила осигуряват ясна възвръщаемост на инвестициите, благодарение на ползите в здравеопазването, икономиите на енергия, производството на храни, промишлеността и биологичното разнообразие. Като извлича поуки от действащото законодателство, ЕК предлага едновременно да се намалят допустимите нива на замърсители и да се подобри прилагането, за да се гарантира, че целите за понижаването на замърсяването се постигат по-често на практика.

Днешните предложения са ключов напредък за постигането на амбицията на Европейския зелен пакт за нулево замърсяване до 2050 г., а именно – околна среда без вредно замърсяване. Те отговарят и на конкретни искания на Конференцията за бъдещето на Европа.

В рамките на предложеното преразглеждане на правилата ще се определят междинни стандарти на Европейския съюз /ЕС/ за качество на въздуха за 2030 г., които ще са по-тясно съгласувани с препоръките на СЗО, като същевременно ЕС ще поеме по пътя към постигане на нулево замърсяване на въздуха най-късно до 2050 г. в синергия с усилията за неутралност по отношение на климата. По този повод се предлага извършване на редовен преглед на стандартите за качество на въздуха с цел преоценката им в съответствие с най-новите научни данни, както и с развитието на обществото и технологиите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments