Един от „ало“ измамниците от Ветово – близък с убийците от Негован

0
80
Телефонни измами
Телефонни измами. Снимка: Архив

Един от „ало“ измамниците от Ветово се оказа близък с убийците от Негован. Това разкри на извънреден брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, предаде „Фокус“.

Това обаче не означава, че соченият за „ало“ измамник има връзка с убийството.

„За момента няма съпричастност на нито един от заловените с убийците от Негован, но са установени близки приятелски отношения, а също така са били и съседи.“, уточни Милева.

Тежкото престъпление бе извършено през август. Тогава в бидони в езерото край Негован бяха намерени телата на мъж и жена. За двойното убийство бяха задържани Георги Нанчев и Пламен Шляпашки.

Що се отнася до групата за телефонни измами, 8 от задържаните 10 лица са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група. 6 от лицата са били тартори, мулетата са били двама. Единият от тях е от Велико Търново, а другият е от София.

Събрани са доказателства, че групата действа от декември 2018 г. Установени са 6 случая на извършени ало измами – три в София и три в Стара Загора. При един от тях мъж от столицата е повярвал, че помага на полицията и за целта трябва да се използват пароли. Накарали го да закупи мобилен телефон и СИМ карта, с които да комуникира само и единствено с тях. В продължение на три дни по време на разговорите те успели да му внушат, че участва в мащабна полицейска операция. Жертвата изтеглила всичките си спестявания – 130 000 лв. и ценности и ги дала на „ало“ измамниците.

От прокуратурата разкриха още, че членовете на групата често са пътували до Румъния, откъдето са осъществявали телефонните разговори. След удара те често харчели парите по казина, ресторанти и заведения.

В хора на операцията срещу „ало“ измамниците са претърсени 13 адреса, 12 леки автомобила, направени са и обиски на лица.

„Намерени и иззети бяха над 50 мобилни телефона, 30 СИМ карти, включително и румънски, пластики за СИМ карти, пет газови пистолета с боеприпаси за тях, флашки, таблети, заложни билети, разписки за платежни нареждания, както и голяма парична сума и ценности. Иззети са и осем автомобила, като повечето от тях са изключително луксозни.“, съобщи Милева.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments