Ръст на телефонните измами в страната: Основна цел са възрастните хора

0
86
Телефонни измами
Телефонни измами. Снимка: Архив

През последните месеци страната става свидетел на тревожно увеличение на телефонните измами като анализите на полицията показват, че възрастните хора продължават да бъдат основните жертви на тези престъпления. Главен инспектор Стефан Попов, началник на сектор „Измами“ при Столичната дирекция на вътрешните работи, съобщи пред „БНТ“, че само от началото на годината в столицата са регистрирани 21 случая на телефонни измами.

В хода на операциите за противодействие на телефонните измами, служителите на СДВР са успели да задържат трима души, изпълняващи ролята на така наречените мулета или куриери, пренасящи парите от жертвите към измамниците. На двама от задържаните са повдигнати обвинения, като това подчертава решимостта на полицията да се бори с този вид престъпления.

Според гл. инспектор Попов столицата и големите градове остават предпочитани от измамниците поради по-голямата им популация и потенциал за намиране на жертви. Сценариите на измамите не са нови и обикновено включват молба за съдействие в полза на полицията, помощ за близки или пострадали лица, като крайната цел винаги е измамникът да получи парична сума от жертвата.

Гл. инспектор Попов отправи апел към по-младите хора да водят разговори с по-възрастните си близки и да ги информират за потенциалните рискове от телефонни измами. Той подчерта важността от повишаване на осведомеността сред възрастното население, за да се минимализират случаите на успешни измами.

Увеличението на телефонните измами в страната е тревожен сигнал, който изисква съвместни усилия от страна на обществото и правоприлагащите органи. Съзнателността и предпазливостта могат значително да допринесат за защитата на възрастните хора от този вид престъпления, като така се запази тяхната сигурност и благосъстояние.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments