Случаят „Негован“: Прокуратурата повдигна обвинения на арестуваните за двойното убийство

0
55
Георги Нанков и Пламен Шляпашки
Снимка: Facebook

Прокуратурата повдигна обвинение на Георги Нанчев и Пламен Шляпашки за предумишленото убийство на съпрузите Йордан и Марияна Атанасови, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Хронология на престъплението

На 14 юли Пламен Шляпашки и Георги Нанчев са умъртвили жертвите си в апартамента им в кв. „Иван Вазов“ в София. Престъплението е било планирано предварително. Йордан Атанасов е бил застрелян с един куршум фронтално в главата. Попаднал е в челото, малко над лявата вежда. Жена му Марияна е била простреляна в гръб, пак в главата. Спусъкът бил натиснат от Пламен Шляпашки.

След като били застреляни, престъпниците съблекли жертвите си и ги разчленили в банята на жилището им с нож с гладко острие. За костите използвали секира. Останките са били сложени в торби и хвърлени в бидони. В найлонов плик били поставени и дрехите. После извършителите ги откарали край езерото в село Негован. Там те оставили бидоните в гористата местност. По този начин до телата достигнали кучета, които подхванали двете глави и крайниците на жената. По черепите е нямало кожа.

Шляпашки и Нанчев се върнали в имота и старателно го почистили с белина. Те скрили оръжията в тайник в помещение в двора на Техническия университет.

Кои са жертвите?

Йордан Атанасов е бил на 75 години. Той е бивш треньор по борба. Дълго време е живял и работил в Нигерия. Марияна Атанасова е била на 70 години. Тя е била бивша учителка.

За последните десет години съпрузите са продали седем свои апартамента в престижни райони на София като „Иван Вазов“, „Красно село“, „Гоце Делчев“, булевард „Цар Борис III“ и центъра. Дълго време са се издържали от наеми. Парите за имотите мъжът спечелил от работата си като треньор.

Кои са убийците?

Георги Нанчев е на 44 години. Той е криминално проявен, но не е осъждан. Пламен Шляпашки е на 39 години и е осъждан за притежание на оръжие, кражби и за отнемане на МПС-та.

Мотивът

От държавното обвинение посочват, че мотивът е бил да се придобият парични средства и бижута, собственост на жетвите. Двамата мъже планирали престъплението повече от година. Те били наемани да правят ремонти на един от апартаментите на семейството. По време на единия от тях застреляният споделил мнението си, че лихвите в банките са много високи. Най-вероятно така престъпниците предположили, че семейството държат в дома си парите от продажбата на тяхно жилище в „Гоце Делчев“.

Оказало се обаче, че парите не са в апартамента. Оттам престъпниците откраднали семейни ценности, които по-късно били намерени в дома на единия от задържаните.

Наказанието

Пламен Шляпашки и Георги Нанчев са били задържани вчера в село Джурово – в имот, който са ремонтирали. По непотвърдена от полицията информация, те са направили самопризнания. За престъплението, за което двамата са привлечени към наказателна отговорност, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“. Те са арестувани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа, с оглед внасяне на искане в Софийски градски съд за налагане спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването по случая продължава. Към момента по него са работили 70 служители на МВР. Вчера вътрешният министър обясни, че първо се е достигнало до извършителите. Техните действия били следени в продължение на няколко дни.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от