Две ваксини срещу COVID на път към одобрение в Бразилия

0
153
Ваксина
Снимка от Pixabay

Руската ваксина Sputnik V срещу COVID-19 поиска регулаторно одобрение за стартиране на изпитвания от Фаза 3 в Бразилия, заяви бразилският здравен регулатор Anvisa късно във вторник, цитиран от “The Chronicle Herald”. Наред с това идва и обявлението на AstraZeneca, че нейната ваксина също върви към одобрение, пише “Агенция Ройтерс”.

Ваксината Sputnik се разработва от Московския изследователски институт Gamaleya и се предлага на пазара от Руския фонд за директни инвестиции (RDIF). Бразилският му партньор Uniao Quimica, фармацевтична компания, влезе в заявката с Anvisa, съобщи още регулаторът. Anvisa заяви, че ще разгледа искането в рамките на 72 часа.

Южният бразилски щат Парана вече се е съгласил да тества и произведе руската ваксина, докато щатът Бахия в североизточната част планира да участва в опити и да закупи дози ваксината.

Проучванията от фаза 3 се считат за златен стандарт, тъй като пациентите са рандомизирани да получават или лечение с тестваното лекарство, или плацебо, без участниците или лекарите да знаят в коя група са.

От своя страна друга фармацевтична компания AstraZeneca заяви в сряда, че работи ефективно и прозрачно, за да достави своята ваксина в Бразилия възможно най-бързо, като добави, че остава ангажирана да търси пълно регулаторно одобрение в Бразилия след разрешение в Обединеното кралство.

В изявление AstraZeneca заяви, че ще продължи да подава резултатите от изпитанията на последния етап, но не споменава искане за одобрение за спешна употреба – процес, който Pfizer определи като тромав в Бразилия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments