Двама служебни министри се срещнаха с протестиращите срещу фермата за норки, започва проверка

0
97
Среща на Христо Бозуков с протестиращите
Среща на Христо Бозуков с протестиращите. Снимка: МЗХГ

Протестиращите пред Министерския съвет срещу единствената ферма за норки в България, свързана с бизнесмена, обвиняван за връзки с Бойко Борисов – Иван Ангелов, се срещнаха с двама от служебните министри – на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, и на здравеопазването – д-р Стойчо Кацаров. Фермата се намира в село Маджерито, област Стара Загора. 

Бозуков прие на разговор представители на протестиращите веднага, след като встъпи в длъжност. Те го запознаха с искането си единствената такава ферма по рода си в страната да бъде закрита.

Петя Алтимирска, председател на сдружение „КАЖИ“, която е един от организаторите на протеста, заяви, че трябва да бъде извършена проверка във фермата, тъй като тя не отговаря на здравните изисквания и хуманно отношение към животните. Тя допълни, че са подавали сигнали до всички компетентни органи за фермата.

„Тази ферма не трябва да съществува“, категорична бе Петя Алтимирска.

Природозащитниците връчиха папка с документи във връзка с дейността на фермата. Мая Манолова, която бе сред протестиращите и присъстваше на срещата, заяви, че трябва незабавна проверка.

Министър Бозуков се ангажира да назначи проверка по случая още до края на седмицата.

Министърът на здравеопазването доктор Стойчо Кацаров също прие представители на сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ), „Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България“ и граждани, участници в протеста „Корупцията дере и вашите кожи“.

Тяхното искане е за предприемане на бързи действия за затваряне на единствената функционираща в момента ферма за отглеждане на норки за ценна кожа.

Среща на Стойчо Кацаров с протестиращите
Среща на Стойчо Кацаров с протестиращите. Снимка: МЗ

Проблемът е в прерогативите на Министерство на земеделието, храните и горите, обясни министър Кацаров . Затова Министерство на здравеопазването ще поиска становището на експертите от МЗХГ.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments