Протест пред МС поиска затваряне на фермата за норки

1
205
Протест
Снимка: Ella St, Facebook

Протест пред Министерски съвет поиска затварянето на единствената ферма за норки в нашата страна. Десетки граждани и екоактивисти се обединиха за прекратяване на дейността на тази ферма край Стара Загора. Те твърдят, че собственик е месопроизводителят Иван Ангелов, срещу когото бяха отправени обвинения в рекет през изминалата седмица.

Участниците в недоволството заявиха, че от години искат да се затворят тези сгради, но над собственика ѝ от 5 години се разтяга политически чадър, смятат хората от протеста. Петя Алтимирска от движение „Кажи“ коментира пред „БНР“:

Няма как да не се политизира, защото в края на краищата това го искаме от 4 години – забрана, която да се включи в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Очакваме служебното правителство да предприеме действия„.

Протестът беше подкрепен от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Един от лидерите й Мая Манолова коментира:

„Тука просто трябва да бъде направена проверка и фирмата, която е собственик на фермата за норки, която се ползва с политически протекции…просто тя трябва да си получи съответните проверки и съответните актове. Това трябва да бъде затворено“.

Арман Бабикян уточни, че всички жители на Стара Загора знаят за какво става въпрос. Протестиращите внесоха подписка в Министерски съвет с надеждата, че новото служебно правителство ще успее да спре дейността на фермата за норки. Темата беше обсъждана многократно през последните дни на заседанията на временната комисия за ревизия на управлението. Представени бяха сигнали, детайли, нарушения, нередностите и проблемите около фермата за норки на „Градус“ през последните години.

Организатори на акцията са – Национална гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и Сдружение „Кампании и активизъм за животните в индустрията“.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
азимуд
азимуд
2 години по-рано

организирайте и протест против отглеждането на екзотични животни в зоопаркове