Доц. Петров призова: Да се постави таван на търговските надценки

0
70
Магазин
Магазин. Снимка: Pixabay

„Как така цената на даден продукт нараства двойно повече по пътя до търговеца? Някой някъде крие или злоупотребява с монополното си положение.“

Това коментира председателят на Федерацията на независимите синдикати в хранително-вкусовата промишленост към КНСБ доц. д-р Славчо Петров за „БНР“. Той смята, че ако има над 25% надценка става въпрос за спекула и е категоричен, че търговската надценка трябва да бъде регламентирана. Според него трябва да има не таван на цените, а на надценките.

Доц. Петров припомни това, че млекопроизводителите и преработвателите разкриват цените на стоките си, докато веригите се криели зад търговската тайна и не посочвали никакви цифри. По думите му има различни клаузи в договорите, които производителите са длъжни да спазват. В случай, че това не се случи, просто не им продават продуктите.

„Ако аз откажа условията на големите търговски вериги да продавам при тях, трябва да намаля производството с 1/3 и да съкратя 1/3 от служителите“ – това е обяснил производител на Петров.

Привилегированото положение на търговските вериги им дава възможността да залагат различни искания в договорите, които преработвателите и доставчиците са длъжни да спазват. Според него въпросните договори трябва да бъдат преразгледани от юридическа гледна точка, тъй като в няма равнопоставеност.

„Някой трябва да мисли за закона, за българските производители и за земеделието“, изтъкна доц. Петров.

По повод контролните органи, експертът смята, че Комисията за защита на конкуренцията и Националната агенция за приходите мълчат. Той попита къде са от Българската агенция по безопасност на храните. Доц. Петров не смята, че с настоящите проверки ще се постигне резултат за производството и потребителите.

„Опасявам се да не е поредният предизборен фишек. Като минат изборите, ако някой се засили в парламента да продължи тази дискусия и най-вече да реши този проблем – бих бил обнадежден, но засега не съм“, уточни той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments